Uitgaan & Cultuur

Herdenking 17 november

DENEKAMP - Lida ten Brink, 2 jaar, Abraham Suskind, 79 jaar, Frida Salomons-Vohs, 31 jaar; enkele namen die voor de oorlog nog in Denekamp te horen waren. Jonge kinderen, oude mensen...... Zij allen overleefden de oorlog niet. In 1942 werden de laatste Joden op 17 november uit hun huizen weggevoerd.

De volgende dag werden ze naar Westerbork en uiteindelijk naar de vernietigingskampen vervoerd. 54 Joodse Denekampers werden weggevoerd uit ons dorp en keerden nooit meer terug; zij werden vermoord in de vernietigingskampen. Slechts 2 Joodse burgers, de broers Jacob en Benno Elkus overleefden uiteindelijk de oorlog doordat ze konden onderduiken nadat ze gevlucht waren uit het kamp in Ruurlo. Ook zij keerden niet naar Denekamp terug. Zij vonden hun toevlucht in Israël en Australië.

Elk jaar op 17 november herdenken we de deportatie van de Denekamper Joden.

Zo ook dit jaar.

Op woensdag 17 november begint deze herdenking om 19.45 uur bij het monument ‘De Zwevende Steen’ (tussen Oosth en De Wethouder). Leerlingen van verschillende basisscholen zullen vanaf het Joodse monument in de Vledderstraat en vanaf het Vrijheidsmonument achter Huize Keizer met lampions naar deze plek lopen. De voorzitter van de werkgroep Herdenken zal daar enkele woorden spreken en vervolgens zal er door de werkgroep een bloemstuk gelegd worden bij het monument ‘De Zwevende Steen’; het monument dat er aan herinnert dat de laatste Joden vanaf deze plek (gebouw Irene) zijn weggevoerd.

De bijeenkomst zal worden afgesloten met het luiden van de kerkklokken.

In verband met Corona is er een zeer beperkt programma. Toch willen we u van harte uitnodigen om bij deze herdenking aanwezig te zijn.

Werkgroep Herdenken