Uitgaan & Cultuur

In Bibliotheek Dinkelland nu ook Informatiepunt Digitale Overheid

DENEKAMP - Afgelopen vrijdag heeft wethouder Ilse Duursma in de bibliotheek in het Kulturhus Denekamp het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)geopend. Dergelijke informatiepunten worden in veel vaderlandse bibliotheken ingericht met als doel mensen te helpen die moeite hebben met de digitale dienstverlening en/of die vragen hebben over het zaken doen met de overheid. Met name de bibliotheken worden door hun laagdrempeligheid gezien als een passende plaats om deze info-punten onder te brengen, men loopt er gemakkelijk binnen dan in bijvoorbeeld een gemeentehuis.

Wethouder Ilse Duursma verricht openingshandeling in bijzijn van biebconsulent Henk Rengerink, Infopunt-vrijwilliger Annelies van der Gaag (l.) en de eerste ‘klant’.

In de Bibliotheek Dinkelland is het de in Denekamp woonachtige bibliotheekvrijwilliger Annelies van der Gaag (36) die op twee dag momenten per week aanwezig is om de bezoekers van dit IDO voort te helpen.

Na een korte inleiding door Bibliotheek Dinkelland-consulent Henk Rengerink werd wethouder Ilse Duursma gevraagd  de officiële openingshandeling te willen verrichten. Dit deed ze nadat ze nog even nadrukkelijk had gewezen het nut van dit soort informatieverstrekkingen aan de inwoners. Volgens haar hebben nog te veel mensen, vooral ouderen, moeite met het de snel voortschrijdende digitale ontwikkelingen ook bij de overheid. Het daarbij hulp bieden via dit IDO is volgens haar een uitstekend initiatief. Vooral ook omdat het wordt aangeboden in laagdrempelige bibliotheken.  Annelies geeft wel aan dat de privacy van de bezoekers gehandhaafd blijft, zoals bij het invullen van gegevens als codes, wachtwoorden. 

Gemeentelijke overheid, maar ook Belastingdienst, Rijksoverheid, CBR, SVB, enzovoort

Uiteraard betreft het niet alleen de gemeentelijke correspondentie, maar ook die van vele andere overheidsinstanties die voor te veel mensen grote problemen opleveren. Denk aan instanties als de Belastingdienst, de Rijksoverheid, het CBR, UWV en SVB. Dit Informatiepunt is er voor iedereen die met de voortschrijdende digitale ontwikkeling van de correspondentie van juist dit soort instanties moeite heeft. Bijvoorbeeld mensen met financiële en juridische vragen en mensen die moeite hebben met het invullen van een webformulier van de overheid of een huurtoeslag aanvraag. Die groep is groot, want ze telt maar liefst zo’n 4 miljoen mensen en ze is ook zeer divers. Denk daarbij ouderen, maar ook aan laaggeletterden, werkzoekenden, zwakbegaafden of mensen die zorg nodig hebben. In Dinkelland is daarvoor nu dan het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Dinkelland in het Kulturhus Denekamp. De openingstijden: dinsdags tussen 14.00 uur en 16.00 uur en vrijdags tussen 10.30 uur en 12.30 uur.

 

Tekst/foto: PBJ

Uw reactie