Uitgaan & Cultuur

Kerstwandeling langs de Borg?
Dan eerst ’t Onderschoer lezen

DENEKAMP - De villa aan de Borgbosweg; villa de Borg. Wie kent deze niet. Van mooie en sfeervolle plaatjes in de sneeuw zoals op bijgaande foto. Van die fraai bloeiende rododendrons in het voorjaar. Maar ook als het najaar zich aandient is het binnenkomen van Denekamp vanaf Oldenzaal een thuiskomen. Nog vóór de Dinkel wordt overgestoken voelt het warm en herkenbaar voor de vele Doarpers. Tijd voor een kerstwandeling; langs de oude Dinkelarm aan de Oldenzaalsestraat om vervolgens via de Borgbosweg villa de Borg met zijn grindpad te zien liggen. De villa die veel vragen oproept en worden beantwoord in het winternummer van ’t Onderschoer.

Wat veel mensen niet weten is dat de meest in het oog springende villa aan de Borgbosweg een soort van vakantiehuis is. Ooit gebouwd door fabrikant Dirk-Willem van Wulfften-Palthe in 1904. Daarachter ligt de ‘oude Borg’. Deze in 15e eeuw reeds genoemde havezate ligt verder van de weg af en is als rijksmonument eveneens een pareltje. Maar de vakantievilla dicht tegen de Borgbosweg roept vele vragen op.

Wie heeft er gewoond en hoe werd (wordt) er geleefd in deze sprookjesachtige villa. ’t Onderschoer geeft antwoord op deze vragen. David Bakels heeft op verzoek van de redactie uitgebreid beschreven hoe het er toeging in de villa. Hij is een nazaat van Dirk Willem van Wulfften-Palthe en omschrijft zijn geluksgevoelens en dierbare herinneringen vanuit zijn jeugd. Als hij samen met zijn neefjes en nichtjes daar verbleef om de vakantie door te brengen. En nog steeds is David een regelmatige bezoeker en als nazaat van Dirk-Willem van Wulfften-Palthe nauw verbonden met de villa middels een hechte eigenaarsconstructie. Voor Denekampers was de Borg ‘onontgonnen’ gebied. Daar kwam je niet want het behoorde immers toe aan de belangrijke van Palthes.  Daarom ook is het zo mooi dat in ’t Onderschoer een tipje van de sluier wordt opgelicht. Dus voordat u tijdens de kerstdagen een wandeling maakt langs de Borg is het van belang om eerst ’t Onderschoer te raadplegen dat vanaf nu te koop is bij boekhandel Brummelhuis.

‘t Onderschoer

Het kwartaalblad 't Onderschoer is een uitgave van de Stichting Heemkunde Denekamp. Bestaande uit steeds weer ‘nieuwe’ historische verhalen met betrekking tot Denekamp en haar omgeving. Elk kwartaal valt er een nieuwe uitgave van ’t Onderschoer op de deurmat van leden van Heemkunde Denekamp en komt het in de verkoop bij boekhandel Brummelhuis. Voor meer informatie kunt u kijken op de website, www.heemkundedenekamp.nl

 

Binnen in villa de Borg is alles bij het oude gebleven sinds 1904