Uitgaan & Cultuur

Lezing Drs. Frederike Upmeijer over Frans Hals

OOTMARSUM - Drs. Frederike Upmeijer houdt op donderdag 25 april op uitnodiging van de Kunstkring Ootmarsum een lezing over Frans Hals. Deze lezing vindt plaats in Ons Gebouw aan de Ganzenmarkt te Ootmarsum en begint om 14.30 uur. Frederike Upmeijer, kunsthistorica, is voor velen van de Kunstkring geen onbekende. Frederike zal ons op haar welbekende enthousiaste manier vertellen over de kunstschilder Frans Hals.

Frans Hals (Antwerpen, 1582 of 83 – Haarlem, 26 augustus 1866) behoort met Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer tot de drie belangrijkste schilders uit het Nederlandse tijdperk van de Gouden Eeuw. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn losse toets en levendige portretten van tijdgenoten, genrevoorstellingen en kleurrijke schuttersstukken. Het werk van Hals behoort net als dat van Rembrandt en Vermeer tot de Hollandse school. Zijn roem strekte zich uit tot ver buiten Haarlem.

Frans Hals verhuisde als peuter met zijn ouders naar Haarlem, waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen. Daar ging hij in de leer bij Karel van Mander, ook al een Vlaming die naar het noorden was uitgeweken. Wat hij in de eerste jaren na zijn leertijd heeft uitgespookt is niet bekend. In 1610 werd hij lid van het schildersgilde en datzelfde jaar trouwde hij met Anneke Harmensdochter, telg van een welgestelde en invloedrijke Haarlemse familie. In overgeleverde documenten met betrekking tot Hals treffen we vooral een treurigstemmende lijst van schuldeisers. Kleermakers, bakkers, slagers, kistenmakers en collega-kunstenaars dringen aan op betaling van achterstallige rekeningen.

Frans Hals kwam graag in de kroeg en op de tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam is daar iets van terug te zien in onder andere de schilderijen van vrolijke drinkers. Er is nog veel meer te vertellen over Frans Hals wat belangstellenden zeker van Frederike Upmeijer zullen horen.

De entree bedraagt € 5,00 voor Vrienden van Kunstkring Ootmarsum en € 12,50 voor overigen. Info: weierink-bulten@hetnet.nl

Tentoonstelling Frans Hals t/m 9 juni 2024 in Rijksmuseum Amsterdam, reserveren verplicht.