Uitgaan & Cultuur

Ludieke opening expositie ‘Dinosaurus!?’…….

DINKELLAND - De vrijdag jl. bij de officiële opening van de expositie ‘Dinosaurus!? op het terras van museum Natura Docet aanwezige genodigden ( waaronder ook de weer in Twente teruggekeerde oud-burgemeester van Losser, Michael Sijbom) werden ‘getrakteerd’ op een wel heel bijzondere inleiding daarop.

Zo kwam museumconservator en paleontoloog Eric Mulder zelfs met een geslachte kip het woord voeren en drentelde ineens een in tropische outfit gestoken paleontoloog het terras op die voorzien van een simpele loep op zoek bleek naar een levende dinosaurus in de museumtuin. 

Vreemde activiteiten voor een ‘museummilieu’ als dat van Natura Docet. Zeker nu fossielen, skeletten, botten en fraaie replica’s van een tiental dinosaurussen tijdelijk de sowieso al unieke eigenlijke inhoud van het Denekampse museum aanvullen . Dan valt zo’n geslachte kip helemaal uit de toon, net als de zogenaamde paleontoloog die met een kleine loep anno 2021 zoekt naar een levende dino…? Dat laatste was overigens een leuke openingsact door een artiest van de toneelgroep Hydra. Maar het was allemaal bedoeld om de opening eens lekker ludiek te doen plaats vinden. *Onze kip is net als de tuinvogels genetisch nauw verwant aan de dino Ludiek en toch wachtte iedereen op Eric’s toelichting, het waarom van die kale kip zonder kop en dat deed hij dan ook op de van hem bekende boeiende en leerzame manier. Aan de hand van bijvoorbeeld de vleugels van de ‘grilklare’ kip wees hij op de genetisch gezien nauwe verwantschap van dino ’s met onze tuinvogels en dus ook met de kip en zelfs de emoes die in de museumweide lopen tijdens de expositie. In een eerdere DV-editie had de museum-paleontoloog daaraan al de nodige aandacht geschonken. Eric: ‘Het is een compleet nieuwe tentoonstelling ontwikkeld met de kennis van nu. In de afgelopen 30 jaar is veel nieuwe kennis opgedaan en de verwantschap van hen met onze tuinvogels wordt tijdens deze tentoonstelling duidelijk gemaakt.’ Dat Eric, de geslachte kip omhoog houdend, riep ‘Lang zullen ze leven’ sloeg dus niet op al die skeletten, fossielen, botten en replica’s die in deze tentoonstelling te bewonderen zijn, maar op het voort blijven bestaan van de aandacht voor die oeroude dino ’s en voor de vele levende ‘afstammelingen’ daarvan die ons nu omringen. Museumdirecteur Theo Meereboer, Arend Fleming, voorzitter bestuur Stichting Museum Natura Docet en wethouder Ilse Duursma gaven voorafgaand aan die officiële opening ieder vanuit de eigen specifieke invalshoek een korte ‘kijk’ op deze tentoonstelling. Arend Fleming maakte daarbij tevens gebruik zich als opvolger van nu oud-voorzitter Hein Bernelot Moens voor te stellen aan de aanwezigen. In de DV van vorige week heeft Hilde Stroot al een overzicht gegeven van wat er allemaal te doen is in Natura Docet gedurende deze expositie. Echter, er is maar één manier om daar goed achter te komen: bezoek Dinosaurus! N.B. Nog interesse voor de leuke job van vrijwilliger van Natura Docet?

 

Tekst/foto’s: PBJ