Uitgaan & Cultuur

Beeldend kunstenaresse en maakster van beeld de Poaskeerls toont werk in souvenirhuis Tenniglo

Mathilde Damhuis heeft haar eigen plek in Ootmarsum:
‘Hoe mooi is dat’

OOTMARSUM - Haar grote droom is een eigen galerie te krijgen in Ootmarsum. Maar dat valt zo een, twee, drie niet mee. Daarom neemt Mathilde Damhuis maar wat graag genoegen met het aanbod van Eddy Tenniglo om in zijn winkel een deel van haar werk te mogen exposeren. Met dit alternatief gaat een droom in vervulling van de uit Losser afkomstige beeldend kunstenaresse. ,,Voor een kunstenaar is Ootmarsum de plaats om te zijn”, vertelt Mathilde Damhuis spontaan en enthousiast. ,,Ik heb altijd al iets gehad met dit stadje. De omvang, de sfeer, de historie, de mensen. Ik had er graag willen wonen. Zover is het niet gekomen maar de fascinatie is altijd gebleven.”

Toen zij in december 2020 op zoek ging naar een podium voor haar werk kwam de Losserse welhaast als vanzelf in Ootmarsum terecht. ,,Ik had een beeld gemaakt van de acht poaskeerls en Ootmarsum was voor mij dan ook de plek bij uitstek om me daarmee te manifesteren. Toen ik door het centrum wandelde, hoorde ik ineens het geluid van een midwinterhoorn; daar ging ik op af en kwam bij Eddy Tenniglo terecht. Hij stond voor zijn winkel aan de Oostwal te blazen.” De klik tussen de twee was er meteen. Het bronzen beeld van de poaskeerls was in het souvenirhuis bij Eddy Tenniglo met zijn Twentse folklore en tradities helemaal op zijn plek. Hij mocht er blijven staan en van het een kwam het ander. Een aantal exemplaren van de Poaskeerls vond de afgelopen jaren via de winkel van Eddy Tenniglo zijn weg. En dat smaakte naar meer; voor zowel Mathilde Damhuis als Eddy Tenniglo. ,,Ik heb”, vertelt Eddy Tenniglo, ,,de winkel groot genoeg. Ik had al een grote foto staan van de poaskeerls en dat beeld past daar perfect bij. En dat geldt ook voor haar overige werk. Ze maakt prachtige beelden en bovendien; ze is zeer bescheiden. Ik geef haar graag de kans en de gelegenheid om zich in Ootmarsum te profileren en te manifesteren. We versterken elkaar.” Mathilde Damhuis knikt instemmend; zo denkt zij er ook over.

Extra dimensie

Ze schildert en tekent eigenlijk al heel haar leven. Al 33 jaar is ze ook actief als eenling tijdens de carnavalsoptochten in Losser en Oldenzaal. Ooit kreeg ze als eerste prijs een beeld van het Gaffel Aöske in Losser. ,,Dat vond ik zo mooi dat ik zoiets zelf ook wilde maken. Dat was een jaar of elf geleden. Ik ben lessen gaan volgen en toen viel het kwartje: dit was het. Een beeld maken geeft mij een extra dimensie aan mijn vak”. Toen ze van haar mentor het advies kreeg om een beeld te maken waarin iets beweegt, dacht ze gelijk aan de poaskeerls.

Beweging

,,Ik kende natuurlijk het beeld van de poaskeerls vóór de kerk, een heel mooi beeld. Maar dat is statisch en de poaskeerls hebben daar geen gezicht. Ik wilde de poaskeerls juist zo natuurgetrouw uitbeelden en in beweging, tijdens het vlöggeln”. En daarom toog ze op eerste paasdag in 2019 – ‘het was heel warm, wel 25 graden’ - met een camera naar Ootmarsum om zoveel mogelijke foto’s te maken van de poaskeerls tijdens het vlöggeln. Ze fotografeerde de poaskeerls in allerlei standen en op allerlei plaatsen. Op die manier kreeg ze een goed beeld. Thuis in haar atelier begon ze te boetseren en langzaam maar zeker ontstond het beeld van de acht poaskeerls hand in hand zingend. Toen begon het beeld ook voor mij te leven”.

Geslaagd

Mathilde Damhuis is er perfect in geslaagd de beweging in het beeld te krijgen. Ze vindt dat ze geslaagd is in haar missie. Ze knikt: ,,Ja, het beeld is prachtig geworden al zeg ik het zelf. Het was een hele klus maar ik ben zeer voldaan en tevreden.” De kunstenaar heeft bewust gekozen om het beeld af te werken met een mooie patina-kleur. Het brons werd daartoe gepolijst. ,,Een hele klus maar zeer de moeite waard. Zwart had ook gekund of een andere kleur, maar ik heb hiervoor gekozen.”

Veelzijdigheid

In totaal acht exemplaren heeft ze van de Poaskeerls in brons laten gieten. Elk beeld is anders afgewerkt waardoor de exclusiviteit blijft gewaarborgd. Een zo’n beeld weegt liefst 12 kilo. Maar Mathilde Damhuis beperkt zich niet alleen tot de poaskeerls. Met verschillende andere beelden toont ze haar veelzijdigheid als kunstenaresse. Daarbij wordt ze bij tijd en wijle in praktische zin ondersteund en geadviseerd door kunstenaar Berend Seiger. Hij maakte de afgelopen decennia naam in Ootmarsum en omgeving met verschillende beelden als ’t Sjalotje, de Textielarbeider, Jufferke Engels’ en het Wasvrouwtje. Zij wil graag op haar manier in haar voetsporen treden en zich daarbij door Ootmarsum laten inspireren. ,,Natuurlijk heeft Berend zijn eigen stijl en ik ook.” Recent maakte ze nog een beeld van en voor Berend Seiger zelf waarmee zij de 80-jarige kunstenaar een mooi eerbetoon bezorgde. Behalve vrij werk maakt Mathilde Damhuis ook bronzen beelden in opdracht. ,,Ook dat is erg mooi en dankbaar om te doen.”

 

Mathilde Damhuis is blij dat ze haar werk in Ootmarsum onder de aandacht van een groot publiek kan brengen. Want: ,,Wie kunst wil zien, gaat naar Ootmarsum. En daar zit ik dus nu ook; hoe mooi is dat.” Wie meer wil weten over het werk van Mathilde Damhuis kan contact met haar opnemen: 06 – 1365 4944.