Uitgaan & Cultuur

Molendag 2019: 'Ontmoet de molenaar'

DINKELLAND - Dit jaar vinden de nationale molendagen plaats op zaterdag 11 en zondag 12 mei. Onder het motto: 'Ontmoet de molenaar' zetten de molenaars van de Molenstichting Lattrop Tilligte op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur de deuren van hun molens weer wagenwijd open. Kinderen, ouders, opa’s en oma’s, iedereen is deze dag van harte welkom: het biedt jong en oud een unieke kans om deze bijzondere bouwwerken en hun werktuigen in volle werking te bekijken.

Zaterdagochtend beginnen de molenaars rond 10.00 uur met het draai- en maalvaardig maken van de molens. Van de vier windmolens, in Lattrop, Tilligte en twee in Denekamp, worden eerst de assen gesmeerd, wordt de kap op de wind gekruid, worden de zeilen voorgelegd en worden de wieken met vlaggetjes versierd. Als dit alles klaar is kan er, door de vang te lichten, eindelijk gedraaid worden. Want uiteindelijk is er niets mooier dan een draaiende molen. Bij watermolen Singraven worden tegen 10.00 uur de schuiven van de waterloop losgetrokken en daarmee de werktuigen in werking gezet. 

Uitgebreid randprogramma
Naast de mogelijkheid de molens van binnen en buiten te bezichtigen en ze in werking te zien wordt er een uitgebeid randprogramma georganiseerd met dit jaar veel aandacht voor jeugdige bezoekers. Op alle molens vinden rondleidingen plaats waarbij de molenaars de bouw en de werking van de molen en de diverse werktuigen laten zien. De vier windmolens van de Stichting zijn alle korenmolens: molens waar in het verleden graan werd gemalen voor bakkers, boeren (veevoer) en slagers. Bij voldoende wind worden de maalkoppels in werking gezet en zal er gemalen worden. Ook de watermolen Singraven heeft, naast de houtzagerij, een maalkoppel om graan te malen. Verder is op elke molen een verkoopstand aanwezig waar diverse soorten meel verkrijgbaar zijn en waar o.a. ook kruidkoek geproefd kan worden. Hier kan men ook terecht voor informatie hoe men de Molenstichting kan ondersteunen door bijvoorbeeld donateur te worden. Bovendien is de stichting voor diverse werkzaamheden op zoek naar nieuwe vrijwilligers, waaronder mensen die molenaar willen worden. In Denekamp gaat op korte termijn weer een nieuwe molenaarsopleiding start.

Pannenkoeken bakken, oude ambachten en machines, kinderactiviteiten en een 'Jan Plezier'
Naast rondleidingen, maal- en houtzaagdemonstraties worden er op de watermolen Singraven pannenkoeken gebakken. Ook op de Westerveldmolen in Tilligte, de Oortmanmolen in Lattrop en de Nicolaasmolen in Denekamp kunnen bezoekers genieten van een echte molenpannenkoek. Bij de Westerveldmolen aan de Frensdorferweg in Tilligte zijn oude ambachten en machines te bewonderen en is er voor de kinderen een springkussen aanwezig. Op de Oortmanmolen aan de Hoonhorst in Lattrop worden er speciaal voor kinderen diverse (creatieve) activiteiten georganiseerd. Bij de Nicolaasmolen aan de Ootmarsumsestraat in Denekamp kunnen kinderen zich uitleven op een springkussen. Tussen de Nicolaasmolen en de Borgelinkmolen wordt een pendeldienst met een 'Jan Plezier' georganiseerd. De rondleidingen op de Borgelinkmolen aan de Lattropperstraat in Denekamp zijn helemaal afgestemd op ouders met kinderen: er is ondermeer te zien en te ervaren hoe de eerste handmaalstenen zijn ontstaan en hoe deze werken. Op de Nicolaasmolen en de Borgelinkmolen is een instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars aanwezig waar men terecht kan voor nadere informatie over de opleiding tot vrijwillig molenaar.

Kortom, de Molenstichting en haar molenaars heten iedereen op zaterdag 11 mei van harte welkom om hun bijzondere bouwwerken en werktuigen te komen bezichtigen. Hopelijk kunnen ze hun deuren om 16.00 uur moe maar voldaan weer sluiten.