Uitgaan & Cultuur

Natura Docet-huisslang Loesje in hoofdrol Het Klokhuis

DENEKAMP - Een team van het televisieprogramma ‘Het Klokhuis’ heeft een bezoek gebracht aan museum Natura Docet. Presentatrice Eva Cleven wilde precies weten hoe een slang beweegt. Conservator Eric Mulder gaf alle antwoorden, daarbij geholpen door slang Loesje.

Conservator Eric Mulder van Natura Docet vertelt aan Eva Cleven van Het Klokhuis hoe een slang beweegt. Foto: Marinus Olde Loohuis

Koningspython Loesje is de huisslang van Natura Docet. Ze heeft een warm plekje op de werkkamer van Eric. Voor Het Klokhuis stond ze volop in de schijnwerpers.

Dat Het Klokhuis Eric als expert vroeg, is niet vreemd. De conservator is bioloog en gespecialiseerd in dierkunde. Zijn promotieonderzoek ging over reptielen en fossielen. ‘’Dan is het ook handig om veel te weten over levende reptielen’’, vertelt Eric.

Eric is een gepassioneerd verteller. Dat doet hij voor zowel volwassenen als kinderen. ‘’Ik vind het belangrijk om verhalen te vertellen, juist ook voor kinderen. Daarom geef ik onder meer colleges voor de MuseumJeugdUniversiteit. Het is een fijn gevoel om kinderen iets te leren over de dierenwereld. Het Klokhuis is daarvoor natuurlijk een prima programma.’’

Voor Het Klokhuis had Eric zich goed voorbereid. Hij vertelt onder meer dat een slang ooit, heel lang geleden, pootjes heeft gehad. Om dat te bewijzen heeft de conservator zelfs een röntgenfoto laten maken van Loesje bij Dierenartsenpraktijk Noordoost Twente in Denekamp. Op die röntgenfoto zijn twee botjes te zien waar ooit pootjes zaten. Eric had ook een speelgoedaccordeon meegenomen om antwoord te geven op de vraag hoe een slang beweegt. Het resultaat van dat alles is ergens in het najaar te zien. De exacte uitzenddatum is nog niet bekend.

Zelf Loesje ook zien én voelen? Daarvoor houdt Natura Docet nog tot en met vrijdag 6 mei elke dag om 14.00 uur een speciale meet & greet.

Er zijn trouwens deze tweede vakantieweek nog allerlei leuke activiteiten in Natura Docet zoals speurtochten in het kader van de wolvententoonstelling ‘Te wild voor jou?’ Elke dag is het ook mogelijk om een safarispeurtocht te maken. Daarbij gaan de bezoekers in het museum op zoek om de puzzel met detailfoto’s op te lossen.

Op zaterdag 7 mei kunnen bezoekers van 14.00 tot 15.00 uur op stap met een imker. Pas een imkerpak en zie hoe een speciale beroker werkt. Je mag zelf zaadbommen maken die je mee naar huis mag nemen voor een bloementuin.

Op vrijdag 6 mei is er een lezing van Dik van der Meulen over sprookjes en mythes over de wolf. Weinig dieren hebben traditioneel een zo slechte reputatie als de wolf. Tegelijk zijn er in de meer recente geschiedenis ook mensen die juist door wolven worden gefascineerd. Hoe is die vreemde verhouding ontstaan? Van der Meulen, die hierover het boek ‘Kinderen van de nacht’ schreef, zal er in zijn lezing van 19.30 tot 21.00 uur nader op ingaan.

Kijk voor meer informatie op de website www.naturadocet.nl.

Uw reactie