Uitgaan & Cultuur

‘Natura Docet’ viert haar 100 jarig bestaan aan de Oldenzaalsestraat

DENEKAMP - De kop boven dit artikel moet je wel goed lezen, anders zou je denken: Hé, Natura Docet bestaat toch al langer dan 100 jaar? Dat feest werd inderdaad al in 2011 gevierd met aansluitend de opening van het totaal verbouwde en vergrote museum en de ‘adoptie’ van het graf van meester Bernink en zijn vrouw op de katholieke  begraafplaats door de Vriendenvereniging. Bedoeld wordt hier de opening op 27 mei 1922 van het nieuw gebouwde museum Natura Docet aan de Oldenzaalsestraat.

Meester Bernink in 1922 voor zijn toen nog nieuwe museum aan de Oldenzaalsestraat

Marleen Hermsen, medewerker marketing & gebouwbeheer van Natura Docet daarover: “In 1911 werd het eerste regionale natuurhistorisch museum van Nederland geopend aan de Brinkstraat te Denekamp. De oprichter was Meester Bernink en het museum was aangebouwd aan zijn ouderlijk huis. Door de goede contacten van Bernink met rijke Twentse fabrikanten kwam er voldoende geld vrij om het museum te stichten. De naam, Natura Docet, staat voor ‘de natuur onderwijst’. Dit is terug te  leiden naar het beroep van de oprichter; onderwijzer. Door de voortdurende uitbreiding van Bernink’s verzameling werd het gebouw binnen de kortste keren te klein. Ongeveer 10 jaar later, in 1922, verhuisde het museum naar de Oldenzaalsestraat te Denekamp. De plek waar het museum zich tot op de dag van vandaag nog steeds bevindt. Op 27 mei 1922 vond de opening van het museum aan de Oldenzaalsestraat plaats en dat is dus precies 100 jaar geleden.”

Elke 25e bezoeker deze dag gratis toegang

“Dat is aankomende vrijdag 27 mei precies 100 jaar geleden. Dit wil Natura Docet natuurlijk niet zomaar aan zich voorbij laten gaan dus komt het met een leuke actie!” Op vrijdag 27 mei aanstaande staat er onder leiding van Luc van Laar een gratis Meet & Greet met Koningpython Loesje – de huisslang van Natura Docet - gepland voor bezoekers van het museum. Tijdens dit moment krijg je als bezoeker de mogelijkheid om Loesje eens van héééél dichtbij te bekijken. Tevens heeft iedere 25e bezoeker op vrijdag 27 mei gratis toegang tot het museum, terwijl de 100e bezoeker bovendien nog eens een privé Meet & Greet met Koningspython Loesje wordt aangeboden met uiteraard de mogelijkheid om van dat moment een leuke foto van te maken. me. Aanvang: 13.00 uur!.

MH/PBJ/foto archief ND