Uitgaan & Cultuur

Ondanks vuurwerkverbod en diverse coronamaateregelen blijft het traditionele carbidschieten in Dinkelland ook in 2021-2022 in stand

DINKELLAND - Wederom waren er geen gezellig drukke tenten en groots vuurwerk tijdens de jaarwisseling in de gemeente Dinkelland. Net als in de rest van het land verliep oud & nieuw relatief rustig vanwege het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen. Desondanks kon er wel onschuldig vuurwerk worden afgestoken door kinderen en werd, het typisch twentse, traditionele carbidschieten in stand gehouden. Gelukkig mocht dit, hetzij aangepast, wel doorgaan. Normaliter is het een hele happening. Gedurende de laatste dag van het jaar hoort men vanuit alle hoeken luide knallen en is het een drukte van belang in sommige weilanden waarin naast de melkbussen ook vaak een tent staat waar de gezelligheid hoogtij viert.

F1-vuurwerk

Fop- en schertsvuurwerk was wel toegestaan. Tijdens de jaarwisseling 2021 - 2022 mochten (kinderen) wel klein vuurwerk zoals sterretjes en knalerwten afsteken. Dit behoorde tot de categorie F1-vuurwerk. Ook in deze gemeente waren er liefhebbers die vuurwerk van deze categorie afstaken.

Carbidschieten

Op 31 december van 2021 gold er een voor het tweede opeenvolgendelandelijk verbod op het afsteken van vuurwerk, maar carbidschieten mocht wel. De gemeente Dinkelland sloot zich wat regels betrof aan bij het advies van de Veiligheidsregio Twente. Met de belangrijkste boodschap: houd je aan de coronaregels; dus met weinig personen samenkomen en zich houden aan de onderlinge afstand van anderhalve meter.