Uitgaan & Cultuur

Onthulling Vredesduif waardevolle afsluiting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum e.o.

OOTMARSUM - Op een prachtige plek achter het schoolmuseum en het Drostenhuis is het beeld ‘De Vredesduif’ onthuld. Het sculptuur is gemaakt door kunstenaar Berend Seiger, die met dit beeld van de duif, vliegend uit een hand, de vrede heeft gesymboliseerd. Het bestuur van ’75 jaar vrijheid Ootmarsum en Omstreken’ schenkt dit kunstwerk aan de gemeenschap van Ootmarsum. Door corona konden de festiviteiten geen doorgang vinden, maar de stichting heeft, waar mogelijk, toch aandacht kunnen geven aan 75 jaar Vrijheid. Er is ook nadrukkelijk aangegeven dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. De actualiteit van nu lat zien hoe kwetsbaar vrijheid is. Het blijft belangrijk om de waarde van vrede en vrijheid onder de aandacht te brengen, te gedenken en te koesteren. Het monument is dan ook geplaatst op een plek, die voor iedereen zichtbaar en toegankelijk is.

Irma Eissink heette de vele aanwezigen namens het stichtingsbestuur 75 jaar Vrijheid en Ootmarsum en Omstreken hartelijk welkom.

Voorzitter Tonnie Groeneveld van de stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken benadrukte hoeveel waarde vrijheid heeft. “De oorlog in Oekraïne, maar waar dan ook in de wereld, vertelt ons hoe kwetsbaar vrede en vrijheid kan zijn. We moeten blijvend doorgeven dat we vrede, vrijheid en verzoening moeten koesteren. Daarom is het door Berend Seiger ontworpen kunstwerk voor ons als stichting een waardevolle afsluiting van 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken. Het is een blijvende herinnering met de duif als prachtig symbool van vrede en vrijheid.” Tonnie Groeneveld gaf het verhaal van Noach als voorbeeld. “Dit Bijbelverhaal vertelt over de zondvloed en dat Noach en zijn naaste familie deze watersnood, door het bouwen van de ark, overleven. Noach stuurde eerst een raaf  de wereld in, maar deze vond nog geen plek om te rusten. Ook de duif, die als tweede de vrijheid kreeg, kwam terug. Bij een derde poging vloog de duif uit de ark om vervolgens terug te keren met een jonge olijftak in zijn bek. Deze ontluikende tak en de duif zijn daarmee het symbool geworden van vrede en vrijheid en het is een prachtig beeld waar we met ons allen naar moeten blijven streven.”

Burgemeester John Joosten dankte de stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken dat hij dit beeld mocht onthullen. “Ik ben daar zeer vereerd mee. Ootmarsum wordt verrijkt met een heel bijzonder kunstwerk dat ons altijd wijst op het belang van vrede en vrijheid. Ik ben het dan ook hartgrondig met de woorden van jullie voorzitter eens. Koester de vrijheid en geef dat blijvend door.”

Vervolgens onthulde de burgemeester samen met Paul Sijtsma het kunstwerk ‘De Vredesduif’ van Berend Seiger, die nadrukkelijk bedankt werd voor dit bijzondere sculptuur dat een ereplaats heeft gekregen binnen de Ootmarsumse wallen.

Uw reactie