Uitgaan & Cultuur

Ootmarsum blijft Kwetsbaarheid omarmen

OOTMARSUM - De reacties op de Art Brut kunstroute bleven vanaf het begin onverminderd positief. De afgelopen paar maanden konden alle bezoekers van Ootmarsum genieten van de vele Art Brut kunstwerken die in de winkels in het Stadshart en De Meierij van Ootmarsum te zien waren:  Schilderijen en beelden gemaakt vanuit het hart door kwetsbare kunstenaars. Deze kunstenaars maken onderdeel uit van de Art Brut Kik galerie aan de Kloosterstraat/Oostwal en samen met hun vrijwilligers, maar ook met de VVV en de BIZ, de plaatselijke middenstand, bleek het mogelijk om een dergelijke kunstroute op poten te zetten. Vele bezoekers aan het stadje hebben deze gevolgd, maar dat gold ook voor de eigen inwoners en gelet op de geluiden blijft Ootmarsum deze kunst in kwetsbaarheid omarmen. 

Een Art Brut feestje met een gelukkige winnaar

Wat is er mooier voor een galerie dan een aantal geliefde kunstenaars tegelijkertijd in huis te hebben. Helemaal als er wat te vieren valt. Dat mooie moment vond plaats toen in de ART BRUT KIK Galerie in Ootmarsum met vrijwilligers, kunstenaars en winkeliers het succes werd gevierd van de Art Brut kunstroute onder de titel ‘Ootmarsum Omarmt Kwetsbaarheid’. “Samen met Art Brut kunstenaars Daniëlle Olde Luttikhuis, Dennis Zanoni en Ruben Hermelink hebben we onder het genot van een hapje en een drankje en met veel plezier teruggekeken op deze bijzondere periode. De Art Brut kunstroute, die georganiseerd was vanuit onze galerie, heeft veel positieve reacties, mooie ontmoetingen en niet te vergeten een heel goede verkoop opgeleverd. Een geweldig resultaat van alle geleverde inspanning door onze vrijwilligers in goede samenwerking met de BIZ en de VVV”, vertelt een dankbare Hettie Scheper.  

Tijdens de bijeenkomst maakten Jos Bosch en Jeroen Enkelaar als afgevaardigden van de BIZ en de VVV de winnaar bekend van de prijsvraag die aan de kunstroute verbonden was. De gelukkige winnaar was Monique Hogenkamp, die een Art Brut kunstwerk uit mag zoeken ter waarde van driehonderd euro. De winnares is op de hoogte gesteld en toonde zich blij verrast met deze prijs. Monique Hogenkamp, woonachtig in Enschede, komt regelmatig in Ootmarsum. Ze is een fan van de Siepelstad en door de kunstroute heeft ze nog meer leren kennen van het kunststadje.  

Art Brut kunstenaar Clemens schildert Poaskearls als cadeau voor de VVV

Een grote verrassing was het schilderij dat Jan Wegdam, voorzitter Stichting Art Brut Ki,k en galeriehoudster Hettie Scheper-Hulshof aan Ootmarsum aanboden. Een kunstwerk, gemaakt door Art Brut kunstenaar Clemens, met als onderwerp de Poaskearls. Ook een passend cadeau voor de 120-jarige VVV. Jos Bosch, voorzitter van deze organisatie, liet weten dat dit schilderij een ereplaats krijgt bij de VVV. 

“Volgend jaar weer”

Alle betrokkenen waren het er over eens om ook volgend jaar iets dergelijks te organiseren. Misschien dat er gezocht wordt naar een iets andere formule, maar de betrokkenheid is groot om in 2022 Kunst in Kwetsbaarheid in Ootmarsum te blijven omarmen. 

En voor degene die de Kunstroute gemist heeft, in de ART BRUT KIK Galerie is momenteel het werk te zien van alle deelnemers aan de Art Brut Kunstroute. 

De galerie is geopend van maandag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.  Het adres is Oostwal 12 te Ootmarsum.