Uitgaan & Cultuur

Ootmarsum poetst bijzondere historie op van in vergetelheid geraakte Othmarsteen op Kerkplein

OOTMARSUM - Ootmarsum heeft er een nieuw ankerpunt bij. Want zo kan de grote zwerfsteen worden beschouwd die al 52 jaar op het Kerkplein ligt. Sinds carnavalszaterdag heeft de kei ook een officiële naam: Othmarsteen. Genoemd naar de legendarische stichter van Ootmarsum. Hiermee is een stuk plaatselijke historie dat in de vergetelheid was geraakt weer opgepoetst.

Waardig eerbetoon aan voormalige VVV-directeur Ootmarsum Herman Veelers

De steen werd tijdens carnaval in 1971 geplaatst door toenmalige prins en VVV-directeur Herman Veelers samen met zijn adjudanten Gerrit Heisterkamp en Ben Essink. Dat gebeurde met vereende krachten en met behulp van en oude takelwagen. Vanuit de drassige grond op de Cellenkamp werd de zware kei naar het stadscentrum werd getransporteerd. De zwerfkei kwam 200.000 jaar geleden met het landijs mee vanuit Scandinavië naar deze contreien.

Na de plaatsing van de steen op het Kerkplein in 1971 gebeurde er niets meer mee. Bijna niemand in Ootmarsum kende nog de herkomst. Maar daarin is sinds zaterdag verandering in gekomen. Op de Othmarsteen is namelijk ook een bordje bevestigd met een verklarende tekst.

Het opnieuw dopen en onthullen van de Othmarsteen is ook een stukje eerbetoon aan Herman Veelers die als VVV-directeur 23 jaar lang grote betekenis heeft gehad voor de toeristische ontwikkeling van Ootmarsum en in 1997 op 68-jarige leeftijd overleed. Oud-burgemeester Bert Fleers die van 1973 tot 1983 met Veelers samenwerkte kwam er zaterdag graag voor over uit Den Haag. Ook de echtgenote van Herman Veelers – Truus (90) - was erbij. Fleers hield een pleidooi om een straat, plein of park in Ootmarsum naar de ‘altijd bescheiden’ Herman Veelers te noemen. ,,Waarom is dat eigenlijk nog niet gebeurd”, vroeg hij zich af.

Fleers vertelde dat Herman Veelers veel goeds heeft gedaan en veel heeft betekend voor Ootmarsum. ,,Hij heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen voor Ootmarsum en is van onschatbare waarde geweest voor de promotie van Ootmarsum als toeristenstad. Onder meer geldt Herman Veelers als één van de grondleggers en daarna één van de drijvende krachten van de Siepelmarkten. Ook was Herman Veelers in de jaren 70, 80 en 90 met hart en ziel betrokken bij de ontwikkeling van het Los Hoes tot Twents Landbouwmuseum.

Ambtenaar

Ootmarsum is vooral door toedoen van Herman Veelers toeristisch op de kaart gezet in Nederland. En dat kon hij niet bevroeden toen hij in 1966 als ambtenaar bij de gemeente Ootmarsum in dienst kwam en verantwoordelijk werd voor het VVV-kantoor. De gemeente had net het uitgebreide gemeentehuis in gebruik genomen en de benedenverdieping van het oude stadhuis werd de VVV aangeboden als informatiekantoor voor toeristen. De VVV wilde dat wel maar dan moest er ook een eigen man aan de balie komen. Dat werd dus Herman Veelers.

Hij nam als VVV-directeur allerlei initiatieven. Hij stak ook zelf de handen uit de mouwen als het moest.Ondanks zijn grote betekenis bleef Veelers een bescheiden man. ,,Het gaat niet om mij maar om Ootmarsum”, was een uitspraak van Herman Veelers. Het tekende de man wiens naam nu verbonden is aan de Othmarsteen.

 

Foto’s: Caspar Kouijzer.