Uitgaan & Cultuur

Openluchtmuseum Ootmarsum open vanaf tweede pinksterdag

OOTMARSUM - Het Openluchtmuseum Ootmarsum aan het Commanderieplein 2 in Ootmarsum opent de poorten weer op maandag 1 juni a.s. Op deze tweede pinksterdag kunnen bezoekers, na de gedwongen rustperiode door het coronavirus, weer terecht op het terrein en in de gebouwen van het museum. Om het publiek op een zo veilig mogelijke wijze te ontvangen zijn er een aantal maatregelen genomen. De op de coronatijd toegespitste regels variëren van het aanbrengen van afscheidingen, plexiglas en een aangegeven looproute. 

Verder bestaat de mogelijkheid om de museumjaarkaart direct te scannen, staat er een tafeltje met daarop desinfecterende middelen en waarschuwingen in de gebouwen dat de bezoekers de 1,5 meter afstand in acht moeten houden. Voor wat betreft het Museum Het Drostenhuis, kan er nog geen groen licht worden gegeven. Daarvoor is de ruimte in het Drostenhuis te klein. Het park van het Openluchtmuseum geeft de bezoekers meer de ruimte.
 
“We staan te trappelen...”
Na de verplichte sluiting van het museum begin maart was het in het museumpark erg stil. Maar men heeft niet stilgezeten. En ook de natuur ging haar gang: het groen in het park is uitbundig aanwezig en het beekje kabbelt gestadig. De bloembakken en perken zijn ingeplant met bloeiende planten, de gebouwen zijn schoongemaakt en heringericht. Het park van het openluchtmuseum Ootmarsum geeft alle gelegenheid om te voldoen aan de regels voor de anderhalvemetersamenleving. In de entree, in de museumwinkel en in het park zijn voorzieningen getroffen en zijn aanwijzingen aangebracht.
 
Op de wandeling door het ‘Land van Heeren en Boeren’ komt de bezoeker  langs de Weemhof, de oogstschuur, de schaapskooi met Twente in miniatuur, de smidse, het Los Hoes uit 1700, de bakspieker, de pauwenren, de bijenstal, het Klöpkeshoes, de Commanderiewatermolen, boerderij Eppink met de Hofmeiertentoonstelling, de veeschuur met de dieren, de Hofkamer met de historie van Ootmarsum, de wagenschuur en via de kapberg gaat het naar het boerderijtje Heinenboer uit 1900 dat het eindpunt is. 
 
Tijdens de reis door het Openluchtmuseum Ootmarsum trekt het hele Twentse platteland voorbij. Er staan picknicksets en banken op de gazons om een pauze te kunnen houden. Parkeren kan gratis op de parkeerplaats Stadsweide aan de Oldenzaalsestraat. De toegang bevindt zich op het Commanderieplein, een looproute langs Gasterij Oatmössche en dan naar het poortgebouw Commanderieplein 2. Op de website www.openluchtmuseumootmarsum.nl staan de exacte openingstijden aangegeven.
 
Het team van het Openluchtmuseum Ootmarsum verheugt zich erop de gasten weer te kunnen ontvangen en een ontspannen uitstapje aan te kunnen bieden in het Twentse land.