Uitgaan & Cultuur

Presentatie boek ’Marke Lemselo’ van Hennie Engelbertink

LEMSELO -  Zaterdagmiddag 12 november kon Hennie Engelbertink eindelijk zijn nieuwe boek ’Marke Lemselo’ presenteren. Er was veel belangstelling voor dit prachtige boek. Veel tijd en energie heeft Hennie er samen met zijn broer Aloys in gestoken om zo’n mooi en overzichtelijk boek te kunnen maken. De presentatie was bij partycentrum Ensink in Weerselo.

Het derde boek ’Marke Lemselo’ werd afgelopen zaterdagmiddag door Hennie gepresenteerd. Drie boeken die de geschiedenis weergeven van de parochie Rossum. Marke Rossum, Marke Volthe en nu Marke Lemselo. Een waardevol bezit. Hans Smit, voorzitter van klootschietvereniging Lemselo mocht het eerste boek in ontvangst nemen uit handen van Hennie en Aloys. Hennie: “De klootschietvereniging in Lemselo is opgericht in 1937. In 1968 kregen ze een nieuwe klootschietbaan in het Simbroek in Lemselo. In 1987 bestond de klootschietvereniging vijftig jaar en telde de vereniging vijfennegentig leden. De jeugd is toen teruggegaan van tweeëntwintig maar dertien leden en er zijn geen dames meer bij de vereniging. In 2012 toen de vereniging vijfenzeventig jaar bestond  hadden ze weer honderd leden en bij de junioren steeg het aantal leden van dertien naar dertig leden. Het klootschieten is de enige vorm van eenheid in de Marke Lemselo. Er heeft heel lang op twee plaatsen een school gestaan. Er zou zelfs een kerk komen. Parochieel hoort Lemselo deels bij de parochie Rossum, parochie Drieëenheid en de parochie Antonius. Jammer genoeg gaat het kerkgevoel achteruit. Ik wens het klootschieten en de Marke Lemselo een goede toekomst”. Hans Smit is in 1981 lid geworden van de vereniging  en drie jaar later in 1984 werd hij voorzitter en dat is hij nu nog steeds. Hans: “We hebben momenteel circa honderd leden, waarvan vier jeugdteams, acht teams die spelen in de reguliere competitie, drie dames teams spelen in de landelijke competitie en er spelen ook nog dames in het herenteam. Inmiddels hebben we twee klootschietbanen, één op het Hulsbeek en aan de Simbroekweg. We hebben heel veel vrijwilligers, want zonder die kun je niet. We zijn totaal zelfstandig, de baan, kantine, parkeerplaats  en het onderhoud van de baan wordt allemaal door de vrijwilligers gedaan. Ik doe er ook stinkend mijn best voor om deze club bij elkaar te houden. Omdat alles zo goed loopt heb ik een leuke spreuk bedacht: ’Leuke leu, Lemsele leu’.” Na afloop van het officiële gedeelte konden de bestelde boeken opgehaald worden. Het liep goed door. De mensen waren heel blij met dit boek. Een bezoeker: “Ik heb alle boeken van Hennie. Ze zijn zo mooi er staan zulke mooie artikelen in en de foto’s zijn prachtig.”

Hennie en Aloys kunnen terugkijken op een zeer geslaagde middag. De verkoop liep goed en de mensen waren heel blij met het boek.

Ine Flinkers