Uitgaan & Cultuur

Ruimte voor vijfduizend bezoekers, concert zo goed als uitverkocht

Schürzenjäger wacht een warm onthaal in Denekamp

DENEKAMP - De Schürzenjäger (voorheen Die Zillertaler Schürzenjäger) is verreweg de meest succesvolle alpenrockband uit de geschiedenis. Een muziekgenre dat zich het best laat omschrijven als een combinatie van stevige rock en Oostenrijkse volksmuziek.

Foto: Sarah Eberharter
Foto: Sarah Eberharter

De Schürzenjäger, met hun hits als Hey Mann Polka, Schürzenjägerzeit, Logo logo en natuurlijk hun wereldhit Sierra Madre, staan bekend om hun eigen jaarlijkse Open Air concert in Finkenberg Oostenrijk. Concerten waar fans van over de hele wereld naar afreizen. Het was juist deze plek waar de twee denekamper Schürzenjäger-fans John Wigger en Peter Schulte na afloop van het concert er vrolijk op los fantaseerden: ’Hoe mooi zou het zijn dit hele spektakel voor één keer naar ons eigen ‘doarp’ te verhuizen’. Het leek een vrijwel onmogelijke wens, toch bleef de gedachte in hun hoofden hangen en eenmaal terug in Nederland werden voorzichtig de eerste lijntjes uitgezet.

Denekamp kent tal van evenementen die elk voor zich al jaren worden georganiseerd en stuk voor stuk nog altijd druk bezocht worden. Het Zomerfestival, Koningsfeest, Denekamp Undercover, de ASVD Autorodeo… het is zomaar een greep uit de overvolle evenementenkalender van het dorp. Daarnaast kent Denekamp meerdere carnavalsverenigingen, waaronder de grootste van Europa(!), die met hun hoogstaande gala’s en praalwagens ook een flinke duit in het jaarlijkse ‘entertainment-zakje’ doen. Door de ervaringen die van jong op oud worden doorgegeven, is de kwaliteit van zowel technieken als entertainmentwaarde naar een professioneel niveau gebracht.

Aan organisatietalenten dus geen gebrek. Dat bleek ook bij een eerste bijeenkomst waar een twintigtal enthousiastelingen de eerste ideeën met belangstelling tot zich nam. „We willen Finkenberg naar Denekamp halen”, was de strekking van het verhaal. Een eenmalig initiatief! Het spreekt voor zich dat dit een behoorlijke uitdaging is die natuurlijk de nodige hindernissen en risico’s met zich meebrengt. Na een week bedenktijd werd in een volgende bijeenkomst echter al snel besloten: ’We gaan het gewoon doen’. Al vlot werd het terrein bij zalencentrum ‘t Wubbenhof als het perfecte ’Open Air Gelände’ bestempeld en konden de voorbereidingen beginnen. De kaartverkoop werd gestart, het immense podium inclusief licht en geluid gereserveerd en niet geheel onbelangrijk...de band werd geboekt.

Binnen een paar dagen liet de ticketverkoop zien dat de Schürzenjäger in onze regio nog altijd een enorme populariteit genieten. Ook van buiten de regio kwamen de aanvragen aan de lopende band binnen zodat op 31 mei niet alleen bezoekers uit de regio, maar ook uit bijvoorbeeld Leeuwarden, Schagen en Den Bosch van de bekende alpenrockklanken kunnen gaan genieten.

In totaal zullen op 31 mei vijfduizend bezoekers hun weg naar Denekamp vinden. Dit is ook gelijk het maximaal aantal bezoekers dat volgens de evenementenvergunning toegelaten kan worden. “ We hadden dit wel gehoopt, maar niet direct verwacht “, aldus Marc Aveskamp, één van de organisatoren. “Het is prachtig om te zien dat we bij het publiek kennelijk de juiste snaar hebben geraakt. Daarnaast is het fantastisch dat we zoveel kennis en kunde in ons dorp hebben, dat we een evenement als dit er ’zomaar’ even tussendoor kunnen organiseren. Het brengt natuurlijk ontzettend veel werk met zich mee, niet alleen organisatorisch maar ook de opbouw, indeling en aankleding van het terrein en het inpassen en aanleggen van alle technische aspecten die daarbij komen kijken. Maar met de juiste mensen op de juiste plek staat alles straks als een huis en ziet alles er superstrak uit.”

Ook in Oostenrijk, bij de Schürzenjäger zelf, begint het langzaam door te dringen dat het optreden in Denekamp er één wordt van de buitencategorie. De band speelde wel eens in Nederland als onderdeel van een festival of muziekavond maar nooit eerder gaf ze in ons land een volledig, tweeëneenhalf uur durend concert, inclusief blazerssectie. Die primeur is dus nu voor Denekamp.

Dat de band zelf ook enthousiast is geworden door de omvang van het concert blijkt uit het feit dat zij spontaan, na afloop, een ‘meet and greet’ uurtje hebben ingepland bij hun eigen merchandise stand op het foodplein. Aanstaande vrijdag zal accordeonist Rene Appelhof de eerste ‘vroegkomers’ ontvangen op het foodplein. Vervolgens zal om 19.00 uur het hoofdterrein toegankelijk zijn. Het Schürzenjäger concert zal ongeveer tussen 20.30 en 24.00 uur plaatsvinden. “Na afloop hebben we nog een zekere dj bereid gevonden om de sfeer door te trekken voor de rest van de avond. En dan hoop ik dat we zaterdag kunnen terugkijken op een unieke en fantastische avond”, aldus Marc Aveskamp.