Uitgaan & Cultuur

Spontaan kerstconcert 14-tal Denekamper muziekartiesten: ’Christmas goes live’‘

DENEKAMP - “Het was toch ook niet normaal man, zo’n lange tijd helemaal geen muziek maken door die coronapandemie!” Zo verwoord Björn Boers de mening van een heel stel Denekampers, dat al vele, vele jaren in Denekamp en omgeving heeft opgetreden als zanger, zangeres en muzikant. In een bandje, een kapel en als solist tijdens gala’s, dorpsfeesten en allerlei andere evenementen die door muziek werden opgeluisterd. 

Een gedeelte van het Denekampse artiestenensemble tijdens een repetitie-avond met v.l.n.r. staand Mark Asma, Edwin Kokkeler, Elke Smit, Peter Svensson, Harald Harmsen en op voorste rij Björn Boers, Yke Oude Griep en Fenne Toenink

Denekamp is al tijd al rijk geweest aan dit soort muzikale artiesten zo is tijdens al die activiteiten wel gebleken. Van Marga Bult (Groeneveld) tijdens de eerste gala’s tot momenteel Fenne Toenink en de onuitputtelijk lijkende aanvoer van zangtalent op de gala’s en van  The Diamond Stars en Dinkelländer Muzikanten tot meer recentelijk The Cats in the House en meerdere bandjes bij allerlei gelegenheden. Natuurlijk vergeten we hier namen te noemen van andere succesvolle muziekensembles en solisten En denk daarbij ook aan het aantal Denekampse koren en hofkapellen van de carnavalsverenigingen. Kortom, aan zangers, zangeressen en instrumentale muziekartiesten is in dit Köttelpeerndorp nooit een gebrek geweest. En dan was daar dus de coronapandemie met het verbod op ook zang- en muziekuitvoeringen. Toen het vervolgens eind vorig jaar weer leek te kunnen, er een versoepeling werd aangekondigd, was daar meteen een uniek initiatief: we gaan een kerstconcert verzorgen met medewerking van een zo breed mogelijke groep muzikale dorpsgenoten die allemaal ‘muzikaal hebben stilgelegen’.  Aldus Björn Boers en Harald Harmsen, beiden al vele jaren vaste instrumentale artiesten in diverse bands in ’n doarp. Ze maakten een rondje langs de hen bekende amateur muziekcollega’s , waaronder de zangsolisten Elke Roode (Smit), Mark Asma, Edwin Kokkeler, Yke Oude Griep en Peter Svensson en natuurlijk de laatste ‘ster’ aan het Köttelpeern-muziekfirmament Fenna Toenjnk. In een mum van tijd telde het muzikale gezelschap veertien personen, namelijk zeven zangers en zangeressen en zeven instrumentale muziekbeoefenaren. Hartstikke mooi, maar….., inderdaad toch werd de corona-ellende opnieuw spelbreker.

Eindelijk daadwerkelijk uitvoering muzikale kerstfeest ‘Christmas goes live’

En dan gaat het nu dan eindelijk toch gebeuren. Tijdens de aanstaande Denekamps Kerstmarkt (17 december) komt eenmalig wat we maar noemen de ‘Denekampse Band Zonder Naam’ (want die hebben ze voor die ene keer optreden maar niet bedacht) ’s avonds met een avondvullend programma aan kerstliederen voor jong en oud, van overbekend kerstlied tot moderne Christmassong, vandaar ‘Christmas goes live’.

Maar waar ga je nou op zo’n Kerstmarkt naar toe met zo’n toch groot muziekgezelschap, de instrumenten en de geluidstechniek. ‘Kom maar bij ons op de First Floor,’ aldus Edwin ter Haar die met zijn muzikale kok Peter Svensson in dit gezelschap vertegenwoordigd is. En zo werd besloten. Voorlopig is het nog repeteren, thuis en sinds september de laatste donderdag van de maand in een spontaan door NijhuisCNC beschikbaar gestelde bedrijfsruimte aan de Nordhornsestraat. In een latere DV-editie meer over dit toch prachtige muziek-initiatief na al de ‘nootloze’ coronatijden……

Tekst/foto: PBJ