Uitgaan & Cultuur

Uniek: in en rond Natura Docet Wonderryck Twente is het genieten van ‘insectenplaag’

DENEKAMP - Erg vreemd zal het overkomen, wanneer je stelt dat je in en bij Natura Docet Wonderryck Twente kunt genieten van een (tijdelijke) ‘insectenplaag’. Geen gevaar voor je gezondheid en geen bestrijdingsmiddelen nodig, alleen wel de ‘1meter50’-afstand, maar dan tot je medebezoekers . Plezier met insecten, waarbij je waarschijnlijk met plezier de entree betaalt om al die ook nog bewegende ‘beestjes’ van nabij te kunnen bewonderen. En dat dan in de fraaie omgeving van de museumtuin.

Nieuws en informatie over deze bijzondere expositie wordt al geruime tijd in de media gebracht en waarschijnlijk weet iedereen daardoor wel dat het hier de tentoonstelling ‘Big Insects’ betreft.  Een expositie van een dertigtal gigantisch grote ‘namaak’ insecten geplaatst in de museumtuin die op zich al een bezoek waard is. De reuzeninsecten zouden aanvankelijk neerstrijken op Vliegveld Twenthe, maar het coronavirus bleek ook daar sterker en het ‘verjoeg’ de zwerm reuzeninsecten. Die kwam vervolgens in de museumtuin van Natura Docet in Denekamp terecht. De contacten van de ‘grote man’ achter ‘Big Insects’, Tim Lammers, met het museum waren er vorig jaar al toen Lammers medewerking kreeg van NDWT bij de organisatie van het ‘Dinopark  Twente’ op het vliegveld bij Enschede. De ‘vlucht’ van Lammers en zijn vliegende en kruipende insecten naar de tuin van Natura Docet wordt door de organisator helemaal niet betreurd. De expositie kan doorgaan en de vervangende omgeving leent zich daartoe uitstekend.  De insecten zijn nu in feite in hun natuurlijke omgeving geplaatst en in het museum zelf heeft altijd al veel ‘ aan boord’ gehad op het gebied van insecten. Denk daarbij aan de fraaie vlindercollectie, maar ook aan de fossiele insecten in de vitrines van de Insectenzaal.

 

Leuk gevonden is de manier, waarop de bezoekers kunnen worden rondgeleid langs de dertig insecten. Die informatieve rondgang is in handen van de krekel Kreek en Miro de mier , twee dieren uit een fabel Jean de La Fontaine. Essentie: de kunstzinnige krekel vermaakt in de zomermaanden de mier met zijn gezang, terwijl de ijverige mier de krekel de winter door helpt met zijn voedselvoorraad…….

 

In Insectenzaal museum nu ook mozaïek-wand vol insecten foto’s van vele fotografen

NDWT zelf heeft spontaan in gehaakt op ‘Big Insects’ met haar eigen Insectenzaal en vlindercollectie. Maar daarnaast voegt het daar een wel heel bijzonder, nieuw onderdeel aan toe. Dat is een mozaïek van maar liefst 40 m2 met foto’s van insecten op de wanden van de Insectenzaal. Die foto’s zijn de bijdrage van mensen uit geheel Nederland. Ad-interim-directeur Theo Meereboer: ‘Via social media gaven ongeveer 50 fotografen, veelal amateurs, maar toch ook een bekende entomoloog als Aglaia Bouma, gehoor aan onze oproep om samen een grootse ode aan de insecten te brengen. De deelnemers stelden minstens één foto ter beschikking. Dat leverde een ‘oogst’ van honderden foto’s van insecten op!’  Het is inderdaad een prachtige aanvulling geworden van grote en kleine insectenfoto’s!

 

Museum op koers richting maatschappelijk relevante onderwerpen

Meereboer is met al de museummedewerkers en vrijwilligers in de ‘coronatijd’ zeer druk geweest met een grote interne opknapbeurt en herindeling van het museum en samen met conservator Eric Mulder met de productie van video’s . In eerdere edities van de DV werd daar reeds aandacht aan besteed. Deze ‘Big Insects’-tentoonstelling kan gezien worden als een prachtige doorstart-activiteit na de gedwongen sluiting door het coronavirus, maar, aldus Theo Meereboer: “Met deze expositie in tuin en museum zet Natura Docet als landschapsmuseum, dat met de nalatenschap van oprichter meester Bernink erfgoed van nationaal belang omvat,  koers richting maatschappelijk relevante onderwerpen die een sterke connectie hebben met de leefomgeving en de natuur, nu dan om te beginnen bij de insecten!”. Verwacht wordt dat mede door de inmiddels in delen van ons land al begonnen zomervakantie veel bezoekers naar NDWT gaan komen. Een verwachting die zondag al enigszins werd onderstreept toen bijna 400 bezoekers konden worden genoteerd. Voor de jeugd is aan dat bezoek een leuke puzzeltocht gekoppeld. Daarin moeten op negen vragen een antwoord worden gezocht in tuin en museum.

 

De expositie in tuin en museum is dagelijks te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur, maar wel na reservering via  big-insects.com . Meer info: info@wonderryck.nl/www.wonderryck.nl

 

Tekst/foto: PBJ