Uitgaan & Cultuur

Veel belangstelling voor Ambachtendag Openluchtmuseum

OOTMARSUM - Twee keer per jaar houdt het Openluchtmuseum Ootmarsum een Ambachtendag. Het evenement mag zich verheugen in veel belangstelling en dat was vorige week zaterdag niet anders. Dat heeft ook alles te maken met de ongedwongen sfeer, die er heerst tussen publiek, de vrijwilligers en de ambachtslieden. Het is heerlijk om daar rond te lopen in een serene sfeer, in een prachtig decor en vol vriendelijke mensen. In de Bakspieker is bakker Thomas volop aan het bakken en trakteert de geïnteresseerde toeschouwers op eigen gebakken brood. In de smidse zitten de vertrouwde gezichten van de mandenvlechters, die samen met smid Hans en smid Martin een gezellig kwartet vormen. Ook zij weten de voorbijgangers te boeien met hun ontspannen anekdotes. 

In de Hofkamer is het gewoon heel gezellig en dat geldt ook voor de boerenschuur waar de klompenmakers de techniek niet alleen uitleggen, maar ook laten zien. In de bijenstal zijn de bijen ‘uitgewerkt’, maar het blijft boeiend hoe deze insecten een groot deel van het voorjaar en de zomer hun honingvoorraad laten groeien. De bijenhouders zorgden ook daar voor een meer dan interessant verhaal. De dokkenmakers in het Los Hoes hebben gezelschap van spinsters en ook deze oude ambachten mochten zich verheugen in veel belangstelling en vooral in fijne gesprekken. In de Weemhof was het vaak een drukte van belang. De weefgetouwen, meer dan honderden jaren oud, gaven aanleiding voor veel vragen en ook voor veel waardering. Een precisie werk dat in vertrouwde handen is van een drietal mensen, die naadloos weten hoe ze zich het aloude weven hebben toevertrouwd.

In diezelfde Weemhof waar van alles is te zien worden de kinderen geschminkt en dat is en blijft altijd succesvol. Dat geldt ook voor de kinderspelen, die her en der op het Openluchtmuseumterrein terug te vinden zijn. Wat een vermaak met hoepels, vier op een rij, stelten en bloklopen en dan ook nog de koe kunnen ‘melken’.

Heel bijzonder was toch ook het ‘papier maken’ bij de papiermolen. De enthousiaste beroepskrachten Melanie Swennenhuis en Marjon Droste van het Openluchtmuseum hebben daarvoor een workshop gevolgd en zijn geslaagd voor het ambacht papier scheppen. Het leverde de waardering op van één van de cursusleiders Ewald Weijers, die deze dag naar het museum in Ootmarsum kwam. Hij liet weten dat het bordje Immaterieel Erfgoed spotten binnenkort bij de papiermolen komt te hangen. Dat is echt een stuk waardering voor dit oude ambacht dat is toegevoegd aan de rijke collectie van het Openluchtmuseum.

De reacties van de toeschouwers waren ook naderhand lovend voor de opzet en voor alles wat er te zien en te beleven viel. Het is een prachtig stukje Ootmarsum dat voor (te)veel eigen inwoners nog onbekend terrein is. Er komt vast nog een nieuwe kans. Plannen en nieuwe initiatieven zijn er genoeg. Daarover een volgende keer meer. Eerst maar even genieten van deze tweede Ambachtendag in 2023 met dank aan alle betrokkenen.