Uitgaan & Cultuur

Veur Köttelpeer’n, deur Köttelpeer’n

DENEKAMP - Donderdag 25 januari tot en met zondag 28 januari. Op het programma het Köttelpeer’ngala. Afgelopen week kopte de Tubantia: Carnavalsgala’s Noord-Oost Twente blijven hoog niveau aantikken: ‘Maar het wordt wel lastiger.’ Het schept een verwachting voor het Köttelpeer’ngala. Gelukkig is het niveau van het Köttelpeer’ngala al jaren hoog. 

Al bij het binnenlopen van de Köttelpeer’nresidentie Skik Borrels en Bites voel je de spanning en verwachting bij de galabezoekers. Door vriendelijk lachende stewardessen worden de bezoekers naar hun plaatsen geleid. Iedereen zit als de bel klinkt voor de start van het 54ste Köttelpeer’ngala. Een show van 4 uur vol acts, muziek, dans, humor, het schuurt af en toe en soms een overpeinzing. Gebracht door een fantastische groep artiesten. Een mix tussen nieuw talent en ervaren artiesten.   

Als Martin R & Co (Stan en Marthijn Schulte) het gala openen door met hun vliegtuig op te stijgen van Singraven Airport brengen ze het niveau van het gala naar grote hoogte. Vanuit de cockpit maken Martin R & Co van alles mee. Het vliegtuig wordt veilig aan de grond gezet door de gebroeders Schulte. Het niveau van het gala zal die avond geen hoogte meer verliezen.

Bas Morsink is dit gala terug van weggeweest. In omgebouwde hal en raadszaal van het gemeentehuis houdt hij de Doarper politiek tegen het licht en schetst hij de ontwikkelingen in het dorp. Wat ’n gedoe! Zie ginds komt de stoomboot wordt door Bas in een nieuw jasje gestoken, zodat het beter bij de tijd van duurzaamheid en inclusie past. Bas weet aan het eind van zijn buut ook nog een gevoelige snaar te raken. 

Hilarische sketches

Eerste-, Tweede- en DerdeHans (Jesper Albers, Tim Bels en Brian Veelders) brengen op kolderieke wijze een visuele act en korte sketches. Deze korte onderbrekingen laten de zaal bulderen van het lachen.

Italiaanse sferen

Giovanni (Niels Wigger) scheurt met zijn Vespa het podium op om de zaal in Italiaanse sfeer onder te dompelen. De Italiaanse passie spat er tijdens het Italiaanse volkslied vanaf, Mammamia wat een act.

De kapel van de Greunen, Hofkapel Onderoet, heeft de eer om de zaal na de pauze weer terug in de sfeer van voor de pauze te krijgen. En dat lukt en hoe. De 9de van Beethoven ga er maar aan staan. De creatieve tekst creaties van tenor Bryan Veelders zorgen voor grote hilariteit. Het was een werelds debuut op het Köttelpeer’ngala voor deze jonge kapel. Zij hebben het gala stokje van Kapel ‘tis Greun waardig overgenomen.

Muzikaal Denekamp

Het werd wel duidelijk dat Denekamp over groot muzikaal talent beschikt. Zo waren er een groot aantal debuterende zangers en zangeressen. Zo stonden Vera Rikkink, Anne Leuveld, Joost Krabbe, Dirk Klein Willink en Jens IJland dit jaar voor het eerst op het Köttelpeern’ngala. Uiteraard konden zij rekenen op de steun van ervaren gala zangers en zangeressen (Renate Meijer, Sylvia Hemme, Ellen IJland, Fenne Toenink, Cato Reerink, Jip Hemme, Kian Knippers en Lars Brummelhuis).

De zaal werd meegenomen op een muzikaal rondje om de wereld, deinde en zong mee met de Kneiters van deze tijd en genoot van de guilty pleasures in de battle of de sexes. De strijd bleef onbeslist maar het bracht de zaal in hogere sferen. Dat op het gala ook plaats is voor gevoelige muziek bewezen Kian Knippers en Cato Reerink door het nummer ‘Dancing on my own’ ingetogen te brengen. Het kreeg de zaal in ieder geval stil. 

Helga Onderdeur

Tess Reerink bracht als debutant het hele Doarp in beweging. Als fanatieke sportinstructeur spoorde ze de twee thuisdeelnemers aan tot bewegen. Kolderieke remake van het programma Nederland in Beweging. Bij deze buut bleek maar weer eens goed de wisselwerking tussen het podium en de deelnemers op het scherm. Dit maakt het gala lekker interactief.

Ook het draaiplateau op de catwalk zorgde voor meer interactie met het publiek en blijkt een mooie aanvulling. 

Drok

Dat de wereld om ons heen verandert weet iedereen. Arjen Meinders maakte zich Drok om de gekkigheid in de wereld en om ons heen. Hij relativeerde al die gekkigheid voor de galabezoekers en wees maar eens op het geluk om te mogen wonen in het Doarp en je vooral Drok te maken op de zaken die er echt toe doen.

Oh Franse WC

’n Betske Frans (Jorrit Oude Ophuis) bracht in hilarisch stuk zijn ervaringen op een Franse camping op de planken. Frankrijk een prachtig land maar die Fransen… De zaal kreeg in ieder geval buikpijn van het lachen.

Na het door Fenne Toenink prachtig gebrachte Oal’n griez’n brengt debuterend galapresident Bram Bonnes het gala van grote hoogte weer terug aan de grond. Bram pakte aan de start van de avond momentum en verliest dat niet meer.

Weer een prachtig gala in Denekamp. Nee, het niveau blijft de komende jaren nog wel hoog met zoveel nieuw talent. Geen reden om aan te nemen dat het de komende jaren lastig wordt om een topgala op de planken te brengen. Het is dan ook geen wonder te noemen dat de kaarten voor het gala van 2024 binnen 2 uur de deur uitvlogen. 

Dat belooft wat voor volgend jaar.

Dit was ’t gala! Tot Token Joar!

 

Foto’s: Morsink Multimedia