Zakelijk

Uitvaartleider Marcel Hulskotte staat nabestaanden bij met mogelijkheden rond uitvaarten

VASSE - Als voorganger en spreker heeft Marcel Hulskotte (57) de afgelopen vijftien jaren uitvaarten en avondwakes verzorgd in de kerk in Vasse. Dit vrijwilligerswerk werd zijn passie en heeft hem ertoe laten besluiten vier maanden geleden zijn eigen uitvaartonderneming te beginnen: Hulskotte Uitvaartzorg. “Het is mooi en dankbaar werk. Alle maatregelen rondom corona hebben wel de nodige impact. Zowel op de nabestaanden als op mij als uitvaartleider.”

“Mijn werk wordt absoluut beïnvloed door corona. Het beïnvloedt vooral de manier van afscheid nemen. Zo worden er nu maar vijftig mensen bij de plechtigheid toegelaten, mits de ruimte het toelaat, anders is het aantal nog minder”, geeft Marcel aan. “Er is geen mogelijkheid voor een avondwake, geen condoleance, slechts een handjevol mensen bij de afscheidsdienst. De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus hakken er in wanneer er iemand is overleden. Je kunt elkaar niet even vastpakken. Hoewel er door het verdriet dat er is behoefte is aan troost en nabijheid. Dat doet pijn.”

Nabestaanden hebben Marcel tot nog toe aangegeven het ook wel mooi te vinden om in besloten kring afscheid te nemen van hun dierbare. “De meesten reageren eerst schokkend, maar naderhand zeggen ze het toch mooi te hebben gevonden in kleine getale, in eigen familie, afscheid te hebben genomen. Doordat het afscheid nu in een kleine vertrouwde kring plaatsvindt, wordt het persoonlijker en intiemer en lijkt de drempel om iets persoonlijks te doen of te zeggen lager.”

Afscheid vol mogelijkheden
Een afscheid van een geliefde kan abrupt komen. En nu met alle maatregelen is niet alles mogelijk. Marcel laat dan graag zien wat er op dit moment allemaal nog wel kan. Niet voor niets is ‘Afscheid naar uw wens’ zijn slogan. “Alles is anders dan een jaar geleden, alles gebeurt meer op afstand. Met een klein groepje is best nog wat mogelijk. Zoals catering bij het crematorium. Want koffie met een broodje kan nu natuurlijk niet in een café of restaurant.”

En wat Marcel nu veel ziet, is dat nabestaanden gebruik maken van de mogelijkheid van een 24-uurs kamer. Dit is een ingerichte huiskamer die voor de familie ter beschikking staat. “Het is een mooie manier om afscheid te nemen nu dat thuis vaak niet kan. De overledene wordt er opgebaard. Mensen krijgen een sleutel en kunnen te allen tijde naar hun dierbare toe. Je kan zo op je eigen manier afscheid nemen, en met vrienden of familie naar je dierbare toegaan.” Aula Vale in Oldenzaal beschikt over drie 24 uursfamiliekamers, met daarbij een mooie ingerichte ruimte, waar aangepaste sfeerverlichting en achtergrondmuziek is waar familie en vrienden samen kunnen zijn om afscheid te nemen van hun dierbare. “Het laatste halfjaar zijn alle drie de kamers bezet geweest”, weet Marcel.

Openheid over rekening
De voorbereidingen voor de uitvaart worden door Marcel nog zoveel mogelijk persoonlijk gedaan. Uiteraard met gepaste afstand, en een mondkapje op. “De mensen hebben je gewoon nodig. Maar ik ben wel eindverantwoordelijk en wil dat mensen gezond blijven, inclusief mezelf.”

En hoewel de emoties flink op kunnen lopen, vindt Marcel het belangrijk om open en eerlijk te blijven naar de nabestaanden. Dus ook over de kosten van het afscheid. “Rouw is alleen maar emotie. Niemand praat dan over geld. Uit mijn ervaring wordt het gewaardeerd dat je vroegtijdig alle kosten bespreekt. Meestal leg ik op de tweede dag een begroting voor, wanneer het plannen van de uitvaart begint. De nabestaanden kunnen dan zien wat de mogelijkheden zijn en welk kostenplaatje daar aan hangt. In emotie vinden mensen vaak alles goed, maar later wordt de rekening gepresenteerd. En dan? Openheid over de kosten vind ik dus erg belangrijk.”

Voorgesprekken
Marcel Hulskotte merkt dat de laatste jaren makkelijker over de dood wordt gesproken. En de daarbij behorende wensen. “Steeds meer mensen bereiden zich vooraf voor op het afscheid van hun leven. Ik kom bij families waar bijvoorbeeld iemand ernstig ziek is, om samen te kijken wat er straks bij de uitvaart mogelijk is. Deze mensen zijn vaak opgelucht dat ze een gesprek hebben om te bespreken wat hen te wachten staat en wat er mogelijk is. Ook degene die ziek is kan dan aangeven wat zijn wensen zijn voor zijn uitvaart. Dat zijn vaak boeiende gesprekken, want dan kunnen ze hun eigen invulling geven aan hun afscheid.” Dit is een discreet, vrijblijvend en kosteloos gesprek

Dankbaar werk
De stijgende lijn met overlijdens brengt extra druk met zich mee. Ook voor Marcel, die pas vier maanden bezig is al uitvaartleider. Kerkelijk gezien heeft hij 15 jaar ervaring opgedaan en 2 jaren in rouwvervoer en aflegging. Vorig jaar heeft Marcel de opleiding tot uitvaartleider afgerond, met de daarbij benodigde certificeringen in zijn bezit. “tVanaf midden december tot nu kan ik spreken van een drukke periode. Iedereen om mij heen heeft mij gewaarschuwd dat het een zware tijd zou worden. Dit zijn wel extreem veel overlijdens. Van het aantal sterfgevallen van 15 die ik had waren er 5 corona patiënten. Ook jongere mensen waren daarbij. Er is ontzettend veel droefheid in deze tijd. Dat maakt het werk soms extra zwaar. Je ziet de familie dan op hun kwetsbaarste momenten. Het vertrouwen dat je dan van de familie krijgt is heel fijn.”
Voor meer informatie kunt u (dag en nacht) contact opnemen met Marcel Hulskotte, tel. 06-16168029 of mailen naar info@hulskotte-uitvaartzorg.nl
of kijk op www.hulskotte-uitvaartzorg.nl.