Algemeen

Henk Leerkotte en Wies Leerkotte-Woltrink 65 jaar getrouwd

OOTMARSUM - Dinsdag 23 mei jl. waren Henk en Wies Leerkotte maar liefst 65 jaar getrouwd. Vrijdag 19 mei kwam burgemeester John Joosten al langs om namens Gemeente Dinkelland felicitaties en bloemen te overhandigen. In Huize den Oostenborgh was het prachtige appartement van het jubilerende echtpaar voor deze feestelijke gelegenheid versierd. Kinderen en kleinkinderen, waarvan sommigen speciaal overgekomen uit het buitenland, waren aanwezig.

Uitgevlogen Tukkers

Sinds afgelopen september woont het echtpaar in Ootmarsum. Hoewel hieraan medische redenen ten grondslag lagen geeft dat echtpaar aan dat ze het er heel fijn hebben samen. Alvorens het echtpaar in Ootmarsum neerstreek woonden zij 24 jaar in Oldenzaal. Daarmee keerden de in Glanerbrug geboren Henk en in Enschede opgegroeide Wies terug naar hun roots. Het grootste deel van hun volwassen leven leefde het echtpaar namelijk in de regio Rotterdam.

Hendrikus Martinus Johannes Leerkotte werd op 24 november 1931 geboren in Glanerbrug waar hij de jongste was in een gezin van acht kinderen. In 1948 ging de nog jonge Henk met zijn ouders en een zus voor twee jaar naar Indië waar zijn vader opdracht had om technische scholen op te zetten voor KNIL-militairen. In Hilversum werd op 1 juni 1934 Louisa Geertruida Maria Woltrink geboren als oudste van een gezin met drie dochters. In de oorlog verhuisde ze met haar ouders naar Enschede. Daar had ze later een winkel in wol- en handwerk. Haar vriendin was de zus van Henk. Op die manier leerde het stel elkaar kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. 

Na de jaren in Indië voltooide Henk de machinistenopleiding in Enschede waarna hij ging varen op grote tankers. Henk ging de hele wereld over, hij voer over alle oceanen voor de oliehandel. Tussen de reizen door kreeg hij verkering met Wies. Vervolgens werkte Henk nog ruim acht jaar in de grote vaart tot hij stopte om te trouwen met Wies. Dit gebeurde op 23 mei 1958 voor de gemeente en op 28 mei voor de kerk, beide in Enschede. “Het was groot feest na het trouwen voor de kerk, dat was in de Schouwburg van Enschede. Die dag waren er ook verkiezingen voor de provinciale staten. ’s Ochtends gingen we met onze ouders naar het stembureau en daarna werd er getrouwd. Van die dag is een trouwfilm gemaakt welke daarna nog regelmatig is uitgezonden door RTV Oost”, aldus het trotse echtpaar.

Avontuurlijk leven

Wanneer Henk vertelt over zijn tijd in de grote tankvaart passeert de ene na de andere avontuurlijke anekdote de revue. “In 1948 ben ik uit Twente weggegaan en heb ik lang in de regio Rotterdam gewoond. Tot aan het trouwen was ik werkzaam in de grote tankvaart. Met het schip hebben we vele reizen en avonturen beleefd. We hebben zelfs nog vastgezeten in Zuid-Amerika. Voor het dragen van een korte witte broek als man, dat mocht destijds in Venezuela niet. Zonder pardon werden we door bewapende agenten opgepakt en naar de gevangenis gebracht. Daar kregen we een band om ons been en een pikhouweel in de handen. Moesten we de hele dag hakken in de hitte. Gelukkig was de kapitein gewaarschuwd, die kwam ons ’s avonds ‘bevrijden’. Na het huwelijk ging Henk aan de slag met het bouwen van een grote waterzuiveringsinstallatie in Zandvoort, welke begin jaren ’60 werd voltooid. De volgende opdracht werd om de sterk verwaarloosde dierentuin Blijdorp in Rotterdam nieuw leven in te blazen. Hoewel er geen geld was ging Henk de uitdaging aan en werd er technisch directeur. “De vader van Pieter van Vollenhoven was er toen commissaris. Wies en ik gingen in de dierentuin wonen en hebben ons met hart en ziel ingezet voor Blijdorp. Wonend in een dierentuin ben je dag en nacht met de dierentuin bezig. Uiteindelijk is het gelukt om van Blijdorp kwalitatief gezien een van de betere dierentuinen van de wereld te maken”, aldus Henk.

Het echtpaar Leerkotte-Woltrink kreeg samen drie kinderen. Henk benadrukt dat hij veel te danken heeft aan zijn vrouw Wies die hem in alles trouw bleef steunen. “We hopen hier in Ootmarsum nog een fijne tijd samen te hebben”, besluit het echtpaar.