Algemeen

WeHike2ChangeDiabetes Spanje 2023

DENEKAMP - In juni 2023 organiseert de Bas van de Goor Foundation weer de jaarlijkse WeHike2ChangDiabetes. In Spanje gaan 25 wandelaars de uitdaging aan. Zes dagen wandelen, gemiddeld 20 km per dag, onder professionele en medische begeleiding. Een Challenge voor, maar vooral ook door mensen met diabetes. Dit is natuurlijk niet voor niks. De Bas van de Goor Foundation zet zich in om vooral kinderen met diabetes te laten sporten en bewegen. Met deze Hike Challenge willen ze zo veel mogelijk geld ophalen om dit doel mogelijk te maken. Een van de wandelaars is de Denekampse Sabine Westerhof.

Diabetes

Hoewel de cijfers uiteenlopen hebben op dit moment naar schatting wereldwijd 347 miljoen mensen diabetes en treft het ziektebeeld ruim 6% van de volwassenpopulatie. In Nederland hebben naar schatting 1 miljoen mensen diabetes. Jaarlijks wordt er bij ca. 75.000 mensen diabetes geconstateerd.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en ontstaat wanneer de bètacellen die insuline produceren in de alvleesklier, vernietigd worden door het eigen lichaam. De reden voor deze vernietiging is onbekend, maar wordt waarschijnlijk veroorzaakt door externe factoren. In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1.

In 90% van alle gevallen van diabetes gaat het om diabetes type 2.

Deze aandoening treedt op door een combinatie van genetische factoren en levensstijl. In Nederland hebben 900.000 mensen diabetes type 2 of een voorstadium daarvan.

Complicaties als gevolg van diabetes vormen de oorzaak van een groot deel van de sociale en financiële problemen die de ziekte veroorzaakt. Diabetes is een ernstige aandoening die zonder tijdige diagnose en goede behandeling tot ernstige complicaties kan leiden. 

Sport en bewegen als medicijn

In de behandeling van diabetes wordt een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Naast aanvullende medicatie, zijn sport en bewegen belangrijke beïnvloedingsfactoren om de behandeling van diabetes te verbeteren.

De afgelopen jaren is middels onderzoek duidelijk geworden wat de positieve effecten van sport op het leven van mensen met diabetes zijn. Iedere week regelmatig sporten en bewegen kan complicaties op latere leeftijd voorkomen en helpt mensen met diabetes hun bloedsuikerwaarden onder controle te houden/krijgen, waardoor ze zich beter, gezonder en zelfverzekerder voelen. Bij mensen met diabetes type 2 kan voldoende beweging en gezonde voeding ervoor zorgen dat er geen medicatie meer nodig is of kan het zelfs de kans op diabetes verkleinen of uitstellen.

 

Bas van de Goor Foundation

De stichting van olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor heeft als missie om mensen met diabetes in beweging te brengen naar een betere kwaliteit van leven. Iedere week regelmatig sporten en bewegen voorkomt complicaties en helpt hen hun bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen, waardoor ze zich beter, gezonder en zelfverzekerder voelen. Sporten met diabetes is dus heel belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. De Bas van de Goor Foundation helpt mensen daarbij door samen te leren, ervaringen uit te wisselen en de uitdaging aan te gaan.

Sabine Westerhof loopt voor kinderen met diabetes

Een van de 25 wandelaars in Spanje is de Denekampse Sabine Westerhof. Enthousiast licht ze haar deelname toe:

„Ik sta aan de start van iets heel gaafs! In juni 2023 ga ik namelijk op WeHike Challenge in Spanje met de Bas van de Goor Foundation. Een Challenge voor, maar ook door mensen met diabetes. Dit doe ik natuurlijk niet voor niks. Met de Bas van de Goor Foundation zetten we ons in om vooral kinderen met diabetes te laten sporten en bewegen. Met deze Hike Challenge willen we zo veel mogelijk geld ophalen om dit doel mogelijk te maken. Hoe leuk zou het zijn als jij daar aan bijdraagt?

Mijn naam is Sabine Westerhof. Sinds 2013 heb ik diabetes. Gelukkig dus nog maar 10 jaar. Gelukkig? Jazeker gelukkig! Ik heb een jeugd met diabetes over mogen slaan. En was ook al trotse moeder van 3 meiden toen bij mij de diagnose diabetes (type LADA) werd gesteld.

Vooral een jeugd met diabetes is een heftige periode. Daarom hoop ik met de Hike Challenge mijn bijdrage te kunnen leveren aan de Bas van de Goor Foundation. Zodat zij voor kinderen evenementen kunnen organiseren waar ze leren over sporten en bewegen met diabetes en natuurlijk om een leuke dag te hebben.

Uiteraard is deze Hike ook een uitdaging (challenge!) voor mijzelf. Hoe ga ik reageren op 6 dagen wandelen onder omstandigheden die ik nu nog niet gewend ben? Kan maar vooral durf ik te vertrouwen op mijn insulinepomp en glucosesensor? En hoe zal het zijn om een week lang op te trekken en deze uitdaging aan te gaan met mensen die ik, nu in ieder geval, nog helemaal niet ken?

Gelukkig gaan we niet onvoorbereid op weg en staat op 12 februari onze eerste gezamenlijke bijeenkomst en training op het programma. Ik heb er ontzettend veel zin in!”