Columns

Het concert was een groot succes. Er werd tenminste na afloop luid geapplaudisseerd. De musici en spelers hadden hun uiterste best gedaan. Na afloop vroeg iemand mij hoe ik het had gevonden. LEUK…., was mijn voorzichtige antwoord. Op dat moment besefte ik hoe lastig het is om gevoelens onder woorden te brengen. Als je het vergelijkt met andere optredens, waren er ongetwijfeld betere en ook mindere. Er zat humor in, en tegelijk een serieuze boodschap. Plussen en minnen worden tegen elkaar afgewogen. Het gaat om persoonlijke gevoelens en daarbij speelt ook jouw eigen situatie op dat moment een rol. Misschien was je met heel andere dingen bezig, of was je moe. Smaak is betrekkelijk. Daarbij komt het feit dat we als mensen nauwelijks meer in staat zijn om de kwaliteit van iets te bepalen. Het kaartje kostte vijftien euro. Toch mag je niet altijd in geld denken. Wij rekenen doorgaans toch al teveel naar de prijs van iets. Dat geldt ook voor kunst. Schilderijen worden soms voor enorme bedragen verkocht, gewoon vanwege de bekendheid van de maker. Vanzelfsprekend vind je het mooi, of lelijk, maar nogmaals de vraag hoe je dat beoordeelt. Bij de slager is biefstuk duur, maar een speklapje vind ik lekkerder. De horeca rekent voor koffie met een beetje opgeschuimde melk anderhalve euro extra. Dan heet het cappuccino en is smaak pure winst. Naarmate we iets gewoon vinden, wordt het moeilijker om ervan te genieten. Het is zoals een zak chips, waarvan je blijft dooreten. We laten ons ongetwijfeld leiden door verkeerde beelden van wat goed is en waardevol. Pas wanneer het op is, of zodra ergens plotseling gebrek aan komt, weet je wat het werkelijk waard was. Zoals water uit de kraan, of een zomerse dag. Dingen om bewust van te genieten.

Ds. Roelof Kloosterziel