Uitgaan & Cultuur

Galerie ART BRUT KiK presenteert twee nieuwe kunstenaars

OOTMARSUM - Op zondag 7 mei presenteert Galerie ART BRUT KiK in Ootmarsum met trots twee nieuwe kunstenaars; Dorothea Christiane Hassink en Anke Stoel. De openingshandeling van de expositie van hun werk wordt verricht door Burgemeester John Joosten. Beide kunstenaars zijn ook aanwezig. De opening van deze exposite is 7 mei om 15.00 uur. U bent allen van harte welkom in de galerie ART BRUT KiK op Oostwal 12.

Onze galerie biedt sinds 2015 een podium in Ootmarsum aan de kunstvorm Art Brut. Kunst puur uit het hart van mensen, die vanwege hun psychische aandoening en/of verstandelijke beperking vaak extra kwetsbaar zijn. Ook streeft de galerie ernaar een plek te zijn waar verbinding en ontmoeting vorm kunnen krijgen. Het unieke concept: “Kunst kent geen beperking” sluit daar naadloos op aan. Kunstenaars met zeer verschillende kunstuitingen vinden hier hun plek.

De kunstenaars en enkele van hun werken stellen we graag voor:

 

Ik vind het leuk

dat mijn kunst

de wereld in gaat!

Mijn naam is Anke Stoel

Ik ben een meisje met een rijkdom aan fantasie.

Ik houd veel van de natuur. Ik ga graag wandelen en ook graag kanoën. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur. Maar ook uit mijn vliegende avonturen in bv Marokko, Egypte of Indonesië. De bergen van Marokko hebben mij veel inspiratie gegeven.

Omdat ik zelf bergen heb beklommen en er bovenop heb gestaan weet ik dat je wordt beloond met de mooiste uitzichten.  Dat laat ik graag in mijn schilderij zien. Maar ook snorkelen heeft mij mooie kleine wondertjes van de natuur laten zien. Die vind ik zo mooi. Ik vergoot ze dan in mijn schilderijen. Ik maak ook graag foto’s of kleine filmpjes in de natuur. Bv een waterslangetje tijdens snorkelen. Maar ook vogels, insecten en libellen tijdens een wandelingetje. Op mijn schilderijen leven ze met elkaar en maken ze hun eigen avonturen mee. In mijn schilderijen zijn geen beperkingen te zien.

 

Als ik schilder dan komt mijn inspiratie naar boven. Dan vloeit het vanzelf op het doek zonder dat ik een schets maak.  Ik weet niet van tevoren wie er allemaal in mijn schilderij voorbij kan komen.

Ik meng zelf mijn kleuren. Dat doe ik meestal gewoon op het doek.

Ik kan met twee kwasten tegelijk werken. Dus met links en rechts. Dat is best wel speciaal.

Als ik keramiek maak dan experimenteer ik graag met allerlei fantasierijke figuren of dieren.

Ook dan vertellen ze een verhaal.

 

Kijken wordt smullen-verhalende kunst 

Dorothea Christiane Hassink

(1965, Lochem), is actief als beeldend kunstenaar sinds 1991. In dat jaar rondde zij haar studie af aan de kunstacademie AKI te Enschede. Sindsdien heeft ze geëxposeerd in verschillende galerieën, kunstcentra en musea.

Dorothea's wandobjecten zijn frivool. Uitbundige, sterke kleuren gecombineerd met glitters, plastic en keramiek. Bezaaid met kraaltjes en siersteentjes zoeken de objecten de grenzen van de smaak. Het is méér dan kitsch. De mierzoete verpakking zorgt voor vrolijkheid, maar ook voor bedrieglijke gevoelens. Er is sprake van alleen maar een luchtige verpakking: de werken vertellen ook een verhaal.

In miniatuurschilderijtjes met een gouden engeltje of een zilveren glitter-Boeddha lijkt de schoonheid van een hogere macht te worden gevierd. Het verhaal van de werken kan voor eenieder verschillen, maar inhoudsloos zijn ze zeker niet.

De glitters en de kraaltjes trekken de toeschouwer als het ware het doek in. Dan worden 'details' als munten, keramische miniatuurkatjes of kleine Boeddha's goed zichtbaar. Het resultaat is dat de objecten vatbaar zijn voor een nieuwe uitleg of een ander inzicht. De objecten 'de koekoeksklokken met inhoud' lijken chaotisch, maar zijn juist zeer geordend. Alles staat in een goede verhouding tot elkaar, er is duidelijk sprake van een evenwichtige verdeling van de gebruikte materialen.