Uitgaan & Cultuur

’t Onderschoer met verhalen over:
Denekampse dodenakker, vuurwerkslachtoffer Henk Bonnes en de excentrieke Antoon Rammelkamp

DENEKAMP - ’t Onderschoer staat deze keer in het teken van min of meer bekende Denekampers uit het verleden.  De excentriek Antoon Rammelkamp die als zaagbaas bekendheid genoot in het dorp en de in 1977 door eigen vuurwerkbom verongelukte Henk Bonnes. Wie herinnert ze niet?  Met daarnaast onder andere een verhaal over Denekamps dodenakker rondom de kerk midden 19e eeuw.

Die omgeving van de katholieke kerk in Denekamp is niet altijd onbesproken geweest. Begin 1800 zag het er nog niet naar uit dat er een straat dwars door het dorp zou lopen. En tegenwoordig zelfs een plein voor activiteiten. Nee, begin 19e eeuw was de kerk omgeven door een kerkhof waarop niet alleen de katholieken werden begraven, maar ook de protestantse overledenen hun laatste rustplaats vonden.  Allemaal gemoedelijk naast elkaar op één dodenakker. De protestanten aan de noordzijde en de katholieken aan de zuidzijde van de kerk. Tijdens de doorbraak in de zestiger jaren zullen velen zich herinneren dat er bij graafwerkzaamheden menselijke resten naar boven kwamen. Dat had alles te maken met de graven die daar lagen uit bovengenoemde periode. Het gezamenlijk begraven van beide gezindten ging goed tot de katholieken in 1851 besloten om een eigen kerkhof aan te leggen aan de Sloetstraat. Aan de zuidkant van het dorp (nu pastorie) begon daarna verpaupering op te treden, zozeer zelfs dat het op een ware vuilnisbelt begon te lijken. De gemeente Denekamp  probeerde orde op zaken te stellen, maar zo makkelijk ging dat niet. Uiteindelijk werd het een en ander voor de rechtbank uitgevochten. Met als resultaat dat ook de protestanten een eigen kerkhof kregen. Inmiddels alweer ingehaald door de aanleg van het rustoord aan de Wiptoen. In ’t Onderschoer staat het uitgebreide verhaal van deze twist om de dodenakker rond de Sint Nicolaaskerk.

Slachtoffer van eigengemaakte vuurwerkbom

Verderop in dit blad wordt voor het eerst beschreven hoe de familie Bonnes omging met het verlies van hun zoon en broer Henk Bonnes. Deze verongelukte in 1977 ten gevolge van een eigengemaakte vuurwerkbom die voortijdig ontplofte in de schuur van zijn ouders aan de Brandlichterweg. Hoe heeft het kunnen gebeuren en wie was Henk Bonnes? De fatale gevolgen hakten er in op oudejaarsdag 1977. Lees ook het verhaal van de kameraden van Henk. Vrienden die nog elke oudejaarsdag denken aan dit ongeluk.  Dit jaar is het 45 jaar geleden dat Henk verongelukte.

Noaberhulp voor Antoon Rammelkamp

Naast bovengenoemde verhalen wordt ook Antoon Rammelkamp beschreven. De excentrieke bewoner van een Singravenwoning die werkte op de houtzagerij en er een eigen levensstijl op nahield. De noabers waren niet alleen zorgzaam voor hem, maar vertellen nu hun verhaal over hun noaber. Verder het verhaal over een vergeten stukje Tilligte. Bij het samenstellen van het boek over boerderijen in Tilligte werden de boerenerven aan de zuidkant van het Almelo-Nordhornkanaal niet genoemd. Jan Broekhuis beschrijft hoe het een en ander in elkaar zat met de markegrenzen rond dit gebied en dat de boerderijen wel degelijk tot de marke Tilligte behoorden. 

’t Onderschoer is te verkrijgen op ’t Heemhoes en bij boekhandel Brummelhuis.