Uitgaan & Cultuur

Mariete Peerik gaat op herhaling met promotie pianomuziek van 9 tot en met 24 september

Tweede Pianofestival van Ootmarsum zet succesvolle lijn van vorig jaar voort

OOTMARSUM - Eigenlijk lag het in de lijn van de verwachting. Want na de succesvolle eerste aflevering van het Pianofestival Ootmarsum móest er wel een vervolg komen. En dat komt er ook inderdaad. Van 9 tot en met 24 september komt er een nieuwe serie concerten waarbij de piano centraal zal staan. Niet alleen in Ootmarsum maar ook weer in Het Stift bij Weerselo en in Huis Singraven bij Denekamp. 

OOTMARSUM

Organisator is opnieuw Mariete Peerik (52) uit Ootmarsum; de pianiste en pianodocente heeft opnieuw de schouders gezet onder het Pianofestival omdat ze heel graag wil dat Twente een evenement van allure krijgt met pianomuziek. En daar wil zij haar bijdrage aan leveren in de rotsvaste overtuiging dat het haar gaat lukken en dat het Pianofestival Ootmarsum een blijvertje wordt op de muzikale agenda van Twente in september.  Dat de organisatie een hele klus is, neemt zij op de koop toe. ,,Dat heb ik er graag voor over.”

,,Het recept en de ingrediënten zijn dit keer vrijwel gelijk aan die van vorig jaar”, vertelt Mariete Peerik enthousiast. ,,Er is voor elk wat wils.” Van talenvolle jongeren tot pianisten die hun muzikale sporen hebben verdiend. De nadruk van de concerten ligt op Ootmarsum met de Simon en Judaskerk maar voor de muziekliefhebbers valt ook in de Stiftskerk in Weerselo en in Huis Singraven in Denekamp van alles te beleven. Mariete Peerik benadrukt dat dit jaar bij alle concerten vooral ‘hoogwaardig repertoire’ wordt gespeeld. ,,Hierbij gaat het dan om moeilijk uit te voeren werk. Dat gebeurt niet vaak en dat maakt het Pianofestival Ootmarsum ook zo onderscheidend van andere festivals.”

Stadswandeling

Nieuw onderdeel is de muzikale stadswandeling door Ootmarsum. Onder leiding van een bevlogen stadsgids wordt er een wandeling gemaakt door het historische stadscentrum waarbij zowel de Simon en Judaskerk als de protestantse kerk worden bezocht maar ook het Museum en de Galerie  van Ton Schulten. De wandeling wordt afgesloten met een muzikaal intermezzo op de authentieke fortepiano in museum Het Drostenhuis. ,,Hier is nu al veel belangstelling voor”, weet Mariete Peerik.

Het doel van het Pianofestival is tweeledig: Mariete Peerik wil graag alle generaties in contact brengen met pianomuziek maar daarnaast is er haar ook veel aan gelegen om – vooral jonge – pianisten op het podium te brengen. ,,Achter een uitvoering zit een hele wereld; een leven lang van alleen maar studeren. Concerten komen op het tweede plan. En ik wil ze juist graag helpen op dat podium te komen en zorgen voor de verbinding met het publiek.”

Stimulans

Daarbij doet ze in haar dagelijkse leven in Ootmarsum ook wat haar hart haar ingeeft: privélessen piano geven aan jonge kinderen. Het is een soort van persoonlijke missie. Ze knikt bevestigend. ,,Ja, zo voel ik dat. Kinderen en jongeren moeten veel meer dan nu nog het geval is, gestimuleerd worden om piano te gaan spelen. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze al op jonge leeftijd in contact komen met pianomuziek. Daar is dit Festival dus ook voor bedoeld. Het is een kwestie van eerst ontdekken, dan leren waarderen en uiteindelijk gaan houden van.”

Mariete Peerik hoopt en gaat daar ook van uit dat de muziekliefhebbers de komende weken de weg naar Ootmarsum, Weerselo en Denekamp weten te vinden. Zodat zij haar droom kan blijven najagen. ,,Groningen heeft een eigen pianofestival, Naarden en Limburg ook. En ook een jaarlijks terugkerend pianofestival in het oosten van het land, hoe mooi is dat.” 

Drie jonge pianisten openen festival

De locaties van de concerten in het kader van het Pianofestival Ootmarsum zijn: de Simon en Judaskerk alsmede het Museum Ton Schulten in Ootmarsum en daarnaast in Huis Singraven in Denekamp en in de Stiftskerk bij Weerselo. Naast de concerten zijn er ook andere muzikale activiteiten waaronder en pianomarathon, optreden is galerie Chez Moi, een masterclass en een muzikale stadswandeling.

Het Pianofestival Ootmarsum wordt op zaterdag 9 september om 10.30 uur geopend in Museum Ton Schulten. Drie jonge pianisten zullen hierbij solo, vier- en zes-handig spelen. Om 12.00 en 16.00 uur deze dag zijn er twee concerten in de Simon en Judaskerk van respectievelijk het Spaanse talent Enrique Alvarez de Moral en het Zuidkoreaanse talent Youngjae Kim. Tussen deze concerten door is er vanaf 13.30 uur de eerste muzikale stadswandeling.

Op zondag 10 september om 11.00 uur is het Museum Ton Schulten het decor voor een quatre-mains van het Duo PianoArte met Margreet Wilmer en Mariete Peerik. Om 15.00 uur is er in Huis Singraven een concert van de Italiaanse dwarsfluitiste Anna Colacioppo begeleid op de piano door Willem Peerik.

 

Voor de rest van het programma zie: www.concertart.nl

Op deze site kunnen ook kaarten worden besteld.